НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Пожълтяването на чесъна и възможните причини за това

Пожълтяването на чесъна и възможните причини за това

0
Пожълтяването на чесъна и възможните причини за това
Пожълтяването на чесъна и възможните причини за това

Пожълтяването на листата на чесъна е проблем, който всеки градинар среща поне веднъж. И  за съжаление някои хора са свидетели на тази картина от година на година. Каква е причината и как да я отстраните?

Причините, поради които чесънът пожълтява, са няколко. Съставихме за вас списък с най-вероятните фактори за това.

1) Твърде рано посаждане

Ако засадите чесъна преди необходимия срок, той може да измръзне и не само може да не узрее, но и да не покълне. През зимата чесънът няма да умре, но значително ще отслабне.

Какво трябва да направите? Грижата за пожълтелия чесън е точно същата като за здравия. В този случай е важно да не забравяте навреме да го поливате и подхранвате, така че растението да възстанови силата си възможно най-скоро.

2) Недостатъчно дълбоко засаждане

Ако посадите скилидките чесън твърде близо до почвената повърхност, през зимата растенията могат да замръзнат (особено при липса на мулчиране). Такива скилидки започват да образуват жълти листа през пролетта. Обикновено чесънът се засажда на дълбочина 3-5 см.

Какво трябва да направите? За да се предотврати замръзването на чесъна през зимния сезон, есенното засаждане трябва да бъде допълнено с хумус. Пожълтелите растения през пролетта се нуждаят от добра грижа, така че да могат да се възстановят по-бързо.

3) Пролетен студ

Ако най-напред перата на чесъна са били зелени и след известно време са започнали да пожълтяват, вероятно това се дължи на променливото пролетно време. Нощните слани могат значително да увредят засегнатите растения.

Какво трябва да направите? В този случай стимулирайте растежа с Епин или Циркон. Обработете чесъна, за да се възстанови по-бързо.

Пролетното време е една от причините за пожълтяването на чесъна.

4) Неправилен избор за място за посаждане

Чесънът расте слабо на твърде тежка или киселинна почва. Най-добре е да го засадите в лека почва с високо съдържание на органични вещества, както и с неутрално рН.

Какво трябва да направите? Ако не е възможно да се намери подходящо място за чесъна, почвата трябва да се подготви предварително. За да намалите нейната киселинност, трябва да добавите пепел. Тежката почва е “пълна” с органични торове. Ако е необходимо, те могат да бъдат заменени с пясък или торф.

5) Преполиване

За добър растеж, чесънът се нуждае от висококачествено поливане. Но не прекалявайте. Прекомерната влага също допринася за пожълтяването на листата. Най-често това се случва, ако градината е с тежка глинеста почва: водата остава в земята.

Какво трябва да направите? Засадете чесъна на високи лехи.

Защитете чесъна от прекомерната влага, за да не пожълтява.

6) Липса на хранителни вещества

Пожълтяването на перата заедно със забавянето на растежа може да се дължи на липсата на азот. Най-често това се случва в началото на пролетта, когато почвата още не е затоплена. В твърдата почва корените на чесъна се развиват бавно и не могат да осигурят на растението необходимите микроелементи.

Какво трябва да направите? Такъв чесън трябва да бъде подхранен с азотни торове. Например, карбамидът е добър за тази цел, като 1 пакетче стига за 1 кв.м.

7) Болести

Ако листата на чесъна не само пожълтяват, но и изсъхват или започват да гният в основата, това е следствие от болест. Най-опасните заболявания, които могат да засегнат културата, са бялото гниене, бактериалното гниене, фузариозата и черната плесен.

Какво трябва да направите? Ако растението има сериозно увреждане, то трябва да бъде изхвърлено възможно най-скоро, тъй като може да зарази цялата реколта, а след това и съседното насаждение. За да предотвратите появата на болести, е важно да предприемете превантивни мерки. Например, внимателно изберете посадъчния материал преди засаждането, наблюдавайте развитието на културите и засадете чесъна в добре подготвена почва.

Вижте още: Лесна и ефикасна рецепта: Избавете се от плевелите завинаги!

Пожълтяването на чесновите листа е проблем, но можете бързо да се справите с него, ако разберете причината навреме. Надяваме се, статията ни ще ви помогне с това.