НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Хидропоника – лесен и ефикасен метод за вашите растения!

Хидропоника – лесен и ефикасен метод за вашите растения!

0
Хидропоника - лесен и ефикасен метод за вашите растения!
Хидропоника - лесен и ефикасен метод за вашите растения!

Хидропоника е метод на отглеждане на растения ще ви плени със сигурност! Градинарството е едно от любимите хобита на много хора и домашните растения могат да направят дома ви приятно и успокояващо място.

Някои растения красят дома ви, други от тях създавт позитивна атмосфера и всички те правят дома ви жив. Ако, обаче, считате, че почвата и разсада не е вашето нещо, то тогава ще се зарадвате да разберете, че има нов начин за отглеждане на растения.

Изненадващо, но хидропониката е един най-добрите начини да отглеждате някои растения. Разбира се, че водата е основен компонент за отглеждането на растенията, но със сигурност не ви е хрумвало, че засаждате във вода е един от начините.

Много е практивно – не се тревожите за растенията си дали са увехнали след седмица извън града и, разбира се, спестява време, което е най-приятния плюс.

Хидропоника – какво представлява?

1

Това е техника за отглеждане на растения във вода, съдържаща разтворени хранителни вещества или минерални хранителни съставки – без пръстта и почвата.

Тази техника може би е позната на хора, които имат малко пространство за отглеждане на растения. Това, от което се нуждаете, е вода, течни торове и съдове. Този метод е перфектен за всеки дом. Ще спестите с него време и пари.

Чрез хидропониката се отърваваме от проблеми като болести, насекоми и редовно поливане.

Веднъж, след като растението е пуснало корени, ще му бъде лесно да приема хранителните вещества от разтора.

След известен период във водата, растението свиква и започва по-лесно да абсорбира и трупа кислород в корените си.

Как може да отглеждате растения чрез хидропоника?

След като сте решили, че това е идеалният метод за вас, единственото, от което ще се нуждаете е да си набавите матеиралите и да следвате тези лесни стъпки:

 1. Необходими материали: Растения или изрезки от корени, глинени камъчета, вътрешна саксия с прорези,външна саксия, индикатор за нивото на водата.
 2. Изчистете глинените камъчета от прах или почва.
 3. Пригответе растението – махнете излишните корени или мъртви такива; почистете го от почва, прах и други мръстоии
 4. Сложете глинените камъчета като основа във вътрешната саксия и разпрострете корените на растението върху тях. Изсипете още от тях около растението и след като сте направили основата здрава, изсипете вода на стайна температура.
 5. Сложете вътрешната саския във външна, по-голяма и напълнете с хранителни вещества, докато индикатора за вода покаже, че е достатъчно.
 6. Пазете температурата на водата да е около 20-22 градуса.

Кои растения успешно може да се отглеждат така?

 • Английски брашлян
 • Аглаонема – „Сребърна царица”
 • Драцена сандериана – „Бамбук на щастието”
 • Дяволски бръшлян
 • Зебрина
 • Восъчно цвете
 • Дифенбахия
 • Филодендрон

Какво да правим?

 • Използвайте чешмяна вода
 • Сложете растението на стайна темпратура
 • Използвайте голям декоративен външен съд/саксия
 • Воден индикатор, за да виждате кога растението се нуждае от течности

Внимавайте деца да не се доближават до хранителните вещества и разтворите.

Не се опитвайте сами да мерите нивата на водата и разтвора – ето защо се нуждаете от индикатор за водата.

Заредете с течност преди нивата да са слезли много под линията на индикатора.

Това успешен метод ли е?

При използване на хидропоника вие ще запазите растенията живи и свежи. За разлика от тези в почва, растенията, отгледани във вода, имат по-голям достъп до хранителни вещества поради кореновата система. А индикатора ви помага кога се налага да доливате.

Единствено трябва да знаете как да ползвате торовете. Ползването на вода вместо почва ще намали вероятността от болести и вредители, поради което ще са по-здрави. Твърде много или твърде малко вода може да убие растенията, ето защо при този метод вие не рискувате да объркате с количествата.

Почвата спомага за развъждането на вредители, при метода хидропоника тези проблеми ги няма. По-лесно, по-чисто и по-безопасно.

Това е метод, който ще направи живота ви по-лесен и е страшно удобен за хора, които често пътуват. Отглеждането на растения по този метод изисква по-малко грижи, отколкото отглеждането на растения в почва.