НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Разбрах защо тя прави цял леген с кафе. Сега и аз правя...

Разбрах защо тя прави цял леген с кафе. Сега и аз правя същото!

0
Разбрах защо тя прави цял леген с кафе. Сега и аз правя същото!
Разбрах защо тя прави цял леген с кафе. Сега и аз правя същото!

Разбрах защо тя прави цял леген с кафе. Сега и аз правя същото!

Черните дрехи, макар и практични, бързо губят своя наситен цвят при прането. Може да се появят сиви ивици, особено по дънките, или просто странен отенък. Ето защо, всяка домакиня трябва да знае как правилно да пере черните дрехи, за да изглеждат като нови.

Прането и грижата за дрехите в съвременния свят с перални машини и мощни препарати за пране е изключително лесно. Но всяка домакиня знае, че и да се повредят дрехите, е също толкова лесно, ако не спазваме определени правила.

7 тайни за пране на черните дрехи

1. Ако не искате дрехите да избледняват след пране в пералната машина, винаги избирайте деликатен режим на пране. Освен това, добавяйте щипка сол.

2. За да избегнете избледняване на черния цвят, използвайте този полезен трик. Добавете в легена със студена вода 2 супени лъжици оцет и оставете дрехата в този разтвор в продължение на 20 минути. Не изплаквайте, просто я изцедете и изперете по-обичайния начин.

3. Налейте гореща вода в легена и добавете кафе в него. Потопете дрехите в този ароматен разтвор в продължение на 20-30 минути. След това изперете дрехите на ръка с деликатен перилен препарат. Така ще освежите цвета на черните дрехи.

4. За да освежите цвета на дрехите от естествени материи, необходим ви е тютюн. Пригответе разтвор, на 1 литър гореща вода – 15 грама тютюн. Когато разтворът се охлади до 40 градуса, прецедете и нанесете с четка върху дрехите. След това изплакнете в хладка вода.

5. Най-лесният начин да освежите цвета и да се радвате по-дълго на черния цвят е изплакването с черен туш за мигли. Но имайте предвид, че този метод е подходящ само за ръчно пране. Добавете малко черен туш и 1-2 супени лъжици оцет при последното изплакване.

6. В леген с топла вода, добавете 1 супена лъжица сода за хляб. Накиснете чистите дрехи в този разтвор след обичайното изпиране в продължение на 10-15 минути. Изплакнете. Това е перфектното спасение за блузи и ризи. В крайна сметка, така не само ще освежите цвета, но също така и напълно ще премахне миризмата на пот.

7. Ако черните дрехи вече са далеч от оригиналния си цвят, но искате да ги запазите, просто трябва да ги занесете на химическо чистене или да ги боядисате със специална боя за плат.

Тези малки трикове ще ви помогнат да запазите черния цвят на дрехите. Дрехите ви ще изглеждат като нови дори след 20-тото пране.