НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Бали от слама за невероятна градина – научете в тази статия!

Бали от слама за невероятна градина – научете в тази статия!

0
Бали от слама за невероятна градина - научете в тази статия!
Бали от слама за невероятна градина - научете в тази статия!

Бали от слама за създаване на невероятна градина може да ви звучи странно, но ако сте се проваляли в другите видове градинарство, може би е време да пробвате този вид градина! Може да си я направите на двора, на поляна или на което и да е друго място, което е огрявано от слънцето поне 6 до 8 часа на ден.

Това е особено удобно за хора, които живеят по-студени, северни места с по-кратки топли сезони. Знаехте ли, че сламените бали се затоплят много по-бързо от почвата, като стимулират растежа на корена още в началото на сезона?

Ето и стъпките на метода, който можеда ви направи най-добрите в отглеждането на растения с помощта на сламени бали!

Стъпка 1: Намерете слама

Може да ги потърсите в местен градински център или за по-сигурно да намерите в някоя ферма. Ако искате да органична градина, човекът в градинския маркет най-вероятно няма да знае къде и как е била отгледана сламата.

Имайте предвид, че сламата най-лесно може да се намери в началото на есента. Ако успеете преди началото на зимата да се осигурите с нея, ще се приключили със засаждането преди пролетта.

1

Стъпка 2: Намерете правилното място за вашите бали

Преди да поставите балите, трябва да се подсигурите с правилна основа – като райграс например, за да нямат възможност плевели да прорастат. Наредете балите в редица едни до други

Забележка: Сезалът, с който е вързана сламата трябва да стои отстрани, а не отгоре, където ще се посажда. По този начин ще се запази формата на балите, дори и когато те поомекнат и да губят форма.

2

Стъпка 3: Подгответе балите в добро състояние

Две седмици преди да започнете да посявате, трябва да подготвите балите. Това означава да ги мокрите и торите за около 10 дни, за да се натори и вътрешната част. Първите 6 дни слагайте 3 чаши ограничен тор на бала, след което ги мокрете, за да може той да пропие и обгърне сламата отвсякъде. В останалите дни може да ги впръсквате с вода.

Съвет: От ден 7 до ден 9, изливайте чаша и половина ограничен тор и поливайте. Ден 10 излейте 3 чаши с фосфор и калий – костно или рибно брашно, смесени с 50% дървесна пепел правят чудеса!

За да проверявате балите, слагайте пръст – те трябва да са горещи и влажни. Може да забележите сякаш са посипани с черен пипер (черни, подобни на почва топчета/буци), което е знак, че наторяването е започнало, което ще продължи в сезона на растеж. Ако се появят гъби, може само да се радвате – те няма да навредят на растенията ви, но са знак, че сламата ви се наторява както трябва.

3
3

Стъпка 4: Постройте навес и зимна градина в едно

Това, което прави градинарството върху бали от слама толкова „яка дейност” е, че комбинира градинарството в съдове с вертикалното такова. Препоръчително е да издигнете около 2 метра дълги колове отстрани на балите, като завързвате в двата края тел на разстояние от около 25-30см.

Когато семената започнат да покълват, може да използвате най-долната тел, върху която да поставите брезент, с който да създадете парник по време на студените нощи. След като растенията ви започнат да растат, телта ще действа като вертикална пергола/навес, давайки опора на тиквичките, доматите и всички други зеленчуци, които сте решили да отглеждате.

4

Стъпка 5: Времето е подходящо за посяване

Когато правите разсад, използвайте мистрия, за да направите дупка в сламата, след което добавете микс от стерилна почва за посаждане, така че да се смеси със сламата и да покрие оголените корени. Ако, обаче, посявате семена, тогава покрийте балите с около 5см слой микс за посаждате и поставете семената в получилите се лехи.

Докато семената бавно покълват, те ще прокарат корени в балите. Може да посадите и цветя от двете страни на балите или някакви подправки. В противен случай ще имате празни, неизползвани места и ще изпуснете възможността да направите градината си още по-красива и богата!

5

Стъпка 6: Помощ! Виждам нещо като плевел!

Ако сте си поставили маркуч върху балите, нямате много работа по тях, докато не дойде време на жътва. Това е, защото те нямат плевели. Риск има, ако не сте се снабдили със слама от фермер, тогава тя може да си дойде с някакви семена или да се окаже, че въобще не е слама.

Тайна: Ако видите, че върху балите започва да се появява зеленина, подобна на трева, може да я отмиете с разреден оцет. По принцип тя няма как да навреди на растенията ви, но ако гледката не ви допада, използвайте оцет. Но дори и да не го използвайте, тревата сама ще си изчезне в един момент, поради топлината, произвеждана от разлагането на балите.

6

Стъпка 7: Следва жътва след жътва – всичко е подсигурено!

Когато сезона на жътва отмине, балите ще станат меки, сиви и загубили формата си – но точно от това се нуждаете! Когато натрупате сламата и я оставите да се тори през зимата, ще имате още по-богата „могила” от качествена тор, която ще подхранва и подсилва посятите семена.

Този вид градинарство е един от най-евтините методи, който може да ползвате, за да отглеждате храните, които обичате!