НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да почистите килима у дома? Смесете тези 2 съставки!

Как да почистите килима у дома? Смесете тези 2 съставки!

0
Как да почистите килима у дома? Смесете тези 2 съставки!
Как да почистите килима у дома? Смесете тези 2 съставки!

Какъвто и да е интериорът в дома ви, има един елемент, който ще го направи по-удобен и уютен.

Не ви казваме нещо ново – постилате големия и плътен килим на пода и той всеки път улавя всичко, което минава по него. Някои намират в това недостатък от гледна точна на почистването на килима. Да, почистването на такъв килим не е лесно и не е евтино, ако пък решите да наемете професионалист. Но вече не е нужно да поръчвате скъпо почистване. Използвайте това!

Как да почистите килима у дома?

Подходете по друг начин. Пригответе смес, която буквално изтласква мръсотията от килима. Не са ви необходими никакви химически съставки, само това, което е в кухненския шкаф на всяка домакиня. Смесете няколко основни продукта, нанесете, изчакайте 20 минути и подсушете повърхността. Направете това по време на пролетното почистване и не се притеснявайте за замърсяването му поне още месец.

3 начина за почистване на килима

Да се каже, че единия от тях е по-малко ефективен, ще бъде грешка. Можете да изпробвате всеки от тях и да изберете този, който е най-подходящ за вас по всички параметри: цвят на килима, тип замърсяване, очакван резултат.

Сол и сода

Необходимо е да почистите замърсената зона (петната) със смес от обикновена сол и сода. Изчакайте 20 минути и просто издърпайте съставките с помощта на прахосмукачка. Това е отличен инструмент в борбата срещу малките мазни петна. Обикновено е предпочитан заради неговата ефективност и безопасност.

Оцет

Разредете 20 мл оцет в 1 литър вода. Поставете чист парцал в разтвора и избършете килима с него. Изчакайте 20 минути, след което избършете със сух парцал. След това почистете с прахосмукачка и ще върнете на килима първоначалния му вид.

Пакетчета чай

Тъмните килими също трябва да бъдат почистени. Но избелващите средства оставят петна върху тъмната повърхност. Ето защо трябва да използвате пакетчета чай. Сварете чая. Прецедете го. Разстелете пакетчетата чай по мръсната площ на килима. Изчакайте да изсъхне напълно, след това  подсушете.

Вижте още: Лесен трик колорадският бръмбар да изчезне от градината ви

Препоръчваме ви да не използвате твърди четки. Те не само повреждат структурата на килима, но и разнасят петната, вместо да ги отстраняват. Всеки път, когато почиствате, използвайте мека четка и движете само в посока на косъма.

Както можете да видите, почистването може да бъде натурално, евтино, просто, а резултатът – достоен за възхищение. Всичко, от което се нуждаете, е в най-близкия шкаф. Изпробвайте метода, който харесвате по време на следващото почистване у дома.