НАЧАЛО ЗДРАВЕ Здравето на тялото си можете да проверите с тези 7 теста

Здравето на тялото си можете да проверите с тези 7 теста

0
Здравето на тялото си можете да проверите с тези 7 теста
Здравето на тялото си можете да проверите с тези 7 теста

Никой от нас не обича да се разболява. Но, съгласете се, понякога е по-добре да знаете за болестта възможно най-рано, за да може да вземете мерки навреме и болестта да не предизвика у вас повече вреда и дискомфорт. Ще бъде полезно просто да проверите колко добре работи тялото ви.

Предлагаме ви няколко бързи теста за оценка на вашето здраве.

Зрение

Тестът Амслер помага да идентифицирате дегенерация на макулата – заболяване, свързано с нарушена зрителна острота. Макулната дегенерация обикновено се появява след 50-годишна възраст и напредва много бързо, което може да доведе до слепота.

Тестът се провежда в добре осветено помещение. Поставете рисунката на 30-40 см от очите си. Не накланяйте главата си напред или настрани.

Затворете едното око с ръка, с второто око не спирайте да гледате към точката в центъра и пребройте до 10. Повторете същото с другото око.

Ако линиите са равни, без изкривявания и сиви петна – всичко е нормално с ретината ви. Ако  някоя част от линиите на рисунката ги виждате изкривени – трябва да се консултирате с лекар.

Издръжливост

Тежката физическа активност е противопоказана при пациенти в старческа възраст, както и при хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. Преди да започнете тренировки, проверете пулса си с няколко прости теста.

  • Измерете пулса си, като изброите броя удари в минута.
  • Направете 20 клякания.
  • Отново изчислете импулса.

Ако броят на ударите се е увеличил с 25% – с вас всичко е наред. Ако е увеличението е с 25-50% – вашата сърдечно-съдова система е в отслабено състояние. Ако броят е повече от 50% – е необходима консултация с лекар, може да имате сериозно заболяване.

  • Качете четири етажа, не бягайте, качете се по стълбите спокойно, но не бавно.
  • Изчислете пулса си.

Ако вашият пулс е бил около 120 удара в минута – всичко е наред. Ако пулсът е над 120 и имате задух и болка в гърдите, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Когато физическото натоварване е високо, сърдечната честота не трябва да надвишава допустимата граница. Това ограничение е различно за различните възрасти. За да го изчислите, трябва от 220 да извадите вашата възраст. Например: 220 – 40 = 180, т.е. вашият пулс не трябва да надвишава 180 удара в минута.

При заболявания и старост този показател трябва да бъде умножен по 0,5 и 0,6.

Например: 220 – 60 = 160

160 × 0,5 = 80

160 х 0,6 = 96

Следователно, вашият пулс по време на физически упражнения трябва да бъде в рамките на 80-96 удара в минута.

Поза

Заемете естествения си стоеж и помолете някой да ви наблюдава. Ако гърба ви се изкривява до 45° или повече, а бедрата стърчат напред, това говори за сериозно изкривяване. Вдлъбнатината в долната част на гърба също сигнализира за нарушения в позата на тялото ви. В този случай трябва да се свържете с лекар за точна диагноза и лечение.

Още един лесен тест да проверите стойката си. Вземете два молива или маркера в дланите на ръцете си, спуснете ръцете си до тялото. Ако моливите са успоредни един на друг, вашата стойка е добра. Ако моливите са обърнати един към друг, тогава имате изкривяване.

Помолете някой друг да ви гледа отново или си направете снимка. Визуално или с помощта на линия, проверете линията от ухото до костта на рамото си. Ако линията е права, тогава всичко е наред. Ако лакътят леко или силно изпъква напред, това сигнализира за проблем с позата.

Почти всеки от нас има нарушение на позата. Често то е причинено от заседнал начин на живот. За да коригирате позата си, се опитайте, когато седите на бюрото си, да правите специални упражнения.

Дихателна система

Следващите прости тестове ще ви помогнат да оцените ефективността на дихателната си система, доставянето на кислород в тялото, както и да установите проблеми с кръвообращението.

Седнете и направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. След това вдишайте и задръжте дъха си, по-добре дръжте носа с ръката си. Използвайте хронометър, за да маркирате времето, в което можете да издържите без въздух. Нормалният резултат при здрави хора не трябва да бъде по-малък от 40 секунди при мъжете и 30 секунди при жените.

Вижте още: Семките на гроздето унищожават дори и най-смъртоносните болести

След 5 минути, повторете като вдишате дълбоко и след това задържите дъха си след пълно издишване. Времето на задържане при здрав организъм обикновено е 25-40 секунди. Струва си да се отбележи, че спортистите имат по-високи показатели, така че с помощта на този тест можете да оцените и степента на тренираност на вашето тяло.