НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как живеят арабските семейства в Обединените арабски емирства?

Как живеят арабските семейства в Обединените арабски емирства?

0
Как живеят арабските семейства в Обединените арабски емирства?
Как живеят арабските семейства в Обединените арабски емирства?

Всички знаем за несметното богатство на арабските шейхове. Но нека да видим как живее обикновеното арабско семейство в Обединените арабски емирства (ОАЕ)?

Семейството в ОАЕ е на първо място. Арабската жена е пазител на семейното огнище и се уважава от арабските мъже. Смята се, че семейството е толкова щастливо, колкото деца има в него.

Брак

Решението за сключване на брак се взима на първо място от семейството на младоженеца. Правата на жените в мюсюлманските страни са еквивалентни на мъжките, така че потенциалната невеста има право да откаже предложението, ако младоженецът не е привлечен от нея.

Арабските жени почти никога не се женят за европейци – за тях бракът с неверници е равносилен на изгонване от страната им завинаги. Мъжете от ОАЕ понякога се женят за момичета от Европа – но тук всичко е устроено по такъв начин, че бракът не е от полза на никого освен за мъжа. За жените, бракът няма да им осигури гражданство, а децата, в случай на проблеми в брака – им се отнемат и те трябва да напуснат страната.

Вярно е, че бракът с богат шейх е нещо много приятно, стига да можете да търпите. В крайна сметка, според закона, дори ако жената е втора, трета или четвърта – всяка има своя собствена къща, щедро богатство и отделянето на внимание трябва да бъде еднакво за всяка “любима” сред жените.

Днес не всеки арабин може да си позволи полигамията. Въпреки че ислямът позволява мъжете да имат до четири съпруги, основната причина за тази моногамия е липсата на средства за поддържане на харем. Ето защо, класическото семейство в ОАЕ, състоящо се от един съпруг, няколко съпруги и харем, е привилегия за шейховете и заможните хора.

Сватба

Ако сред европейците предбрачният договор едва сега идва на мода, в арабските страни, това споразумение е задължителен елемент от сватбата. Брачният договор се подписва от двамата родители вместо булката.

Сватбеното тържество след подписването на договора може да се проведе в рамките на една година – преди това младоженецът може да види бъдещата си съпруга само в присъствието на близките ѝ. Семейството на младоженеца плаща булченската рокля, която би могла да струва повече от няколко стотин хиляди долара, така че момичетата печелят.

Арабската сватба е истинско зрелище. Масата е изпълнена с угощения, които постоянно се обновяват, за да се покажат на гостите гостоприемството и изобилието. Тъй като ислямът забранява алкохола, за пиене няма нищо повече от силно кафе на трапезата.

Семеен живот

Преобладаващият мит за дискриминацията на арабските жени всъщност е донякъде преувеличена. Във всяко арабско семейство една жена трябва да се подчинява на съпруга си, но винаги участва в решаването на важни въпроси.

Фактът, че омъжените жени живеят в емирства като в затвор, е мит. Да, на улицата те са почти невидими. Тези, които са – в черно.

В действителност, омъжената жена може да носи каквото си пожелае и мини пола, и дънки, и шорти (всички тези страхотни дами могат да прекарват часове в магазина, избирайки най-модерните дрехи и платове) – но върху нея е длъжна да постави черно копринено наметало до петата, а лицето ѝ да бъде покрито с черна бурка. Само пръстите, краката и очите са видими.

Днес по улиците можете да видите една арабска жена в дънки и туника, но единственото, което все още спазва, е покриването на главата. Много рядко бихте видели жена без забрадка.

По-възрастните жени покриват лицата си с медна маска. Младите, разбира се, не се ограничават, но са най-красиви за мъжа си.

Между другото, арабските жени са доста образовани, за тях са отворени най-добрите университети в света. Омъжената жена не може да работи, дори и да не ѝ го забраняват тя или не иска да работи, или е изтощена от честите бременности и раждане. Младите хора в това отношение са по-прогресивни. Много момичета, които са получили образование в Европа, остават там и се борят да направят кариера. Арабските семейства, които живеят извън мюсюлманския свят, рядко приемат сериозни светски традиции.

Арабският съпруг може във всеки един момент да каже на жена си: “Талак, талак, такак” ( “махай се”) – и това означава, че той се развежда с нея и тя трябва незабавно да напусне дома им, взимайки със себе си само това, с което е била облечена. Ето защо, жените – за всеки случай – носят по себе си цялото злато, което притежават. Сега, разбира се, това е анахронизъм.

Но жените все още носят килограми злато (например един шейх за сватбата на дъщеря си я украсил с 16 килограма злато. Вестниците описали подробно всяко бижу и публикували снимки и посочили точната цена). Също така мъжете дават злато вместо цветя. Колкото повече тежи златото, толкова по-силна е любовта им. Според местна поговорка жена без злато е гола.

А за тези, които се тревожат за “потисничеството” на арабските мюсюлмански жени можем да кажем: една жена в ОАЕ иска развод в два случая:

1) Ако има доказано предателство от съпруга. Но това на практика е невъзможно, защото в ОАЕ, полигамията е официално разрешена. Днес, ако съпругът е съгрешил, съпругата предпочита да мълчи. Относно децата те остават при баща си, ако съпрузите се разведат.

2) Ако съпругът не обезпечава достатъчно любимата си. В това число, не я води по ресторанти, не ѝ купува злато, построил ѝ е къща, която не е толкова хубава като на другите му жени и т.н. Съдът много внимателно разглежда подобни петиции и понякога ги удовлетворява. В края на краищата един богат шейх може да си позволи няколко съпруги, но към всяка трябва да има еднакво отношение. Задава се ясен график на посещения, на новата съпруга ѝ се построява самостоятелна къща (не по-евтина и не по-скъпа от на предишната), парите се разпределят на равни части, и като цяло – жената трябва да е удовлетворена. Ако нещо не е наред – това е проблем не на жената, а на съпруга, който не е успял да „се справи“ със ситуацията.

Вижте още: Погрижете се за очите си и изхвърлете очилата чрез тези техники

Подкрепата на семейството в арабското семейство е много силна. Например, ако една жена е овдовяла, братът на съпруга ѝ смята за свой дълг да се ожени за нея и да я защити.