НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Оригинално и засищащо ястие: Зелева запеканка

Оригинално и засищащо ястие: Зелева запеканка

0
Оригинално и засищащо ястие: Зелева запеканка
Оригинално и засищащо ястие: Зелева запеканка

Оригинално и засищащо ястие: Зелева запеканка

Вероятно запеканките първоначално са замислени като обикновени ястия за бързо приготвяне. Истина е, че за по-малко от час можете да приготвите доста засищащо ястие за цялото семейство и неочаквани гости. Съставките в същото време могат да бъдат най-разнообразни. Много хора се шегуват, че в запеканката може да добавите всичко, което е останало в хладилника: малко кайма, малко зеленчуци, сметана и сирене и винаги се получава перфектно ястие.

Често се случва така, че най-простите съставки позволяват приготвянето на много оригинално и вкусно ястие. Тук например младото зеле може да бъде използвано, не само за приготвяне на зелеви сърми и салати. Необходимо е зеленчукът да се накълца и да се положи като първи слой на запеканката.

Необходими съставки:
зеле 400 грама
яйца 2 бр.
домати 2 бр.
сметана 100 мл.
твърдо сирене 80 гр.
сол на вкус
черен пипер
италиански подправки
копър
олио

Начин на приготвяне:
1. Нарежете зелето на ситно. Посолете. Добавете подправки. Намачкайте зелето.
2. Нарежете доматите на на кръгчета с дебелина 2 см. Нарежете копъра. Настържете сиренето.
3. Смесете яйцата и сметаната. Посолете. Добавете подправки.
4. Намажете тавата с растително масло. Поставете зелето на дъното. Залейте с яйчено-сметановата смес. Наредете доматите отгоре. Поръсете всичко със сирене.
5. Печете в продължение на 40-50 минути при температура от 200 ° С. Поръсете готовото ястие с копър.

Не забравяйте да добавите към ястието любимия си сос. Можете да използвате обикновен доматен сос или сметанов, а ако имате време, не забравяйте да приготвите бешамел или гъбен сос. Сервирайте запеканката, докато е все още топла и се пригответе да получите комплименти, защото се е получила невероятно вкусна. Запишете си рецептата и я приготвяйте по-често.