НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Старите завеси ще бъдат като нови с този лесен трик

Старите завеси ще бъдат като нови с този лесен трик

0
Старите завеси ще бъдат като нови с този лесен трик
Старите завеси ще бъдат като нови с този лесен трик

Старите завеси с времето пожълтяват и гледката е много депресираща. А тюлът може да ви служи дълго време и интериорът е толкова подходящ… Въпреки това сиво-жълтото покритие изглежда отблъскващо: сякаш сте прали последно тези завеси преди около пет години…

И какво трябва да направите сега: да изхвърлите старите и да похарчите пари за нови? Не всеки може да си позволи такъв лукс. Днес ще ви разкрием един прост метод, който нашите майки и баби използват. По време на младостта им белите завеси по прозорците били символ на факта, че в къщата живее добра домакиня. И затова нашите баби знаят някои тайни как да придадат перфектен снежнобял външен вид на всички видове завеси.

Избелване на две нива

Стъпка 1. Внимателно снемете завесите и ги изтупайте добре от праха. Вкарайте ги в банята и ги накиснете в малко топла вода (около 30-35 градуса). Оставете ги да се накисват до сутринта.

Стъпка 2. Изхвърлете мръсната вода и залейте тюла с гореща вода (около 50 градуса), добавете 3 супени лъжици прах за пране. Отново оставете продукта до сутринта.

Стъпка 3. На втория ден, изплакнете тюла отново с прах, разреден в гореща вода. Отново оставете да се накисва до сутринта.

След 3 последователни стъпки, завесите ви ще станат по-бели от новите! Ще забравите за пожълтяването, ако използвате една проста съставка, която се намира във всяка къща!

Стъпка. 4. След всички процедури изплакнете завесите отново в топла вода. Залейте с чиста вода, така че водата да покрие плата. След това смесете в половин литър буркан топла вода, 3 супени лъжици сол и 5 капки препарат “брилянтно зелено” или по-известен в Русия като “зеленка”. Това е нашата чудесна съставка! Внимателно изсипете сместа в легена и задръжте тюла в разтвора за около 3 минути. След това трябва да изперете завесата (за предпочитане два пъти) и да изчакате да изсъхне.

Вижте още: Ето как да почистите фурната от мазнината и нагара

Стъпка 5. Погледнете колко чисти и бели са станали старите завеси! Не забравяйте да разкриете този метод на вашите приятели!