Наскоро една приятелка ми разказа за един интересен трик! Докато варила пилешките гърди за празничната салата, добавила във водата нарязан на четвъртинки червен лук, заедно с обвивката. Месото придобило приятен розов оттенък! Повтаряла експеримента, а резултатът винаги се получавал празник за очите.

Лучените люспи за супа са супер съставка! Те ще придадат на бульона богат цвят и удивителен аромат, а ако добавите и гъби към супата… Препоръчваме ви да опитате.

Това, което ще научите за лука, може да ви изненада, но определено ще ви допадне! Представяме ви малко познатите свойства на този полезен продукт.

Свойства на лука

Лукът напълно премахва въглеродните отлагания по тенджери, тигани и грилове! За да се отървете от мръсотията, натрийте съдовете с прясно нарязан лук. След това измийте съдовете добре с вода и препарат. Лученият сок чудесно неутрализира миризмата на изгоряло и почиства повърхността!

За да съхраните половината нарязан лук, така че да не изсъхне, както често се случва, го поставете в чиния със сол.

Лученият сок може да премахне петната от пот по дрехите! Нанесете сока върху петната, оставете дрехите за малко, след това изперете, както обикновено. Ще бъдете приятно изненадани, че пожълтелите петна ще изчезнат!

Лукът е мощно средство срещу комари, мравки и други насекоми. Изсипете вода в купа, добавете лук, нарязан на пръстени. Насекомите ще стоят далеч от това място!

Лукът ще ви помогне да се справите с мръсотията по обувките. Избършете с лук подметката, плата и кожата на обувките.

Благодарение на своите антибактериални свойства, лукът ще ви помогне при ухапвания от насекоми и ще премахне дразненето при възпаление на кожата.

Отварата от лучените люспи облекчава болката в гърлото, намалява отока. Можете да я пиете с мед, който също е прекрасно болкоуспокояващо средство!

Лечебните свойства на лука не могат да се отрекат! От лучена каша можете да си направите маска за мазна кожа: лученият сок действа на мастните жлези, изсушава кожата и лекува възпалението.

Вижте още: Почистете фурната до блясък с изпитан и ефективен метод

Много добър ефект има отварата от лучени люспи върху скалпа: облекчава пърхота, придава на косата обем и засилва растежа ѝ. Препоръчително е да изплакнете косата с отвара след нанасянето на обикновен шампоан!

Ако изсушите малки парчета лук, можете да ги добавяте като естествен аромат на несладките ви печива! Парче лук, добавено към брашното, придава апетитен аромат на домашно приготвен хляб и печивата ви ще станат още по-вкусни.