НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО 41 тайни психологически трика как да манипулирате хората

41 тайни психологически трика как да манипулирате хората

41 тайни психологически трика как да манипулирате хората
41 тайни психологически трика как да манипулирате хората

41 тайни психологически трика как да манипулирате хората

Факт е, че всички хора са толкова различни и това прави нашия свят толкова интересен. Различията във възгледите и поведението винаги предизвикват любопитство.

Но понякога е необходимо да постигнете подчинение и преминаване на даден човек на ваша страна. В такива ситуации тези психологически трикове ще са ви от полза!

1. Ако имате много неща, които трябва да направите, но не искате да ги правите, опитайте да използвате метода на таймера. Дайте си 10 минути за едно конкретно нещо. Изглежда незначително, но вие ще имате мотивацията и е възможно да удължите срока, за да имате време да направите повече.

2. Ако искате да посочите недостатъка на някого, но не искате да го обидите и дори отказва да се срещнете, формулирайте изречението си в страдателен залог. Вместо “Не сте организирали среща” кажете “Срещата не беше организирана”.

3. Ако искате да се сближите с човек, обръщайте се към него по име. Той инстинктивно ще реагира на такова обръщение. Не прекалявайте, в противен случай ефектът ще бъде обратен!

4. Ако трябва да научите нещо сложно и досадно, опитайте се да научите някой друг. Встъпвайки в ролята на учител ще забележите, че необходимата информация се съхранява в паметта ви!

5. Ако искате да сключите важен договор с човек, но той не желае да ви сътрудничи, погледнете го в очите и не казвайте нищо. Най-вероятно той ще капитулира дори неволно.

6. Искате ли да впечатлите някого? Поднесете му подарък. Обикновено хората помнят онези, които им правят подаръци и ги възприемат положително.

7. Трябва да извършите сделката възможно най-скоро? Използвайте трика за срочност (“остават само три места!”) – това ще привлече клиенти.

8. Ако трябва да дадете на някого трудна задача, дайте му избор между тази задача и още по-трудна. Тук ще видите – той ще избере с радост първоначалния ви вариант.

9. За да успокоите плачещото бебе, погледнете го в очите му и се усмихнете. Основното нещо – да отвлечете вниманието му. А когато то се усмихне, ще разтопи сърцето ви.

10. Ако искате нещо, поискайте повече. По-лесно е хората да кажат “да”, след като вече са ви отказвали нещо.

11. Искате ли човек да ви направи голяма услуга? Първо, получете по-малка от него. Ако той ви е правил малки услуги, по-вероятно е да ви направи голяма услуга.

12. Ако искате да получите доверие, действайте все едно знаете какво правите. Доверието поражда доверие.

13. По време на важни преговори мълчете и слушайте другите, след като ще говорите. Няма смисъл да се повтаряте.

14. Когато искате да възразите, но не искате да го направите рязко, кажете: “Съгласен съм с вас, но …”. По този начин поддържате баланс на мненията.

15. Ако искате да спечелите доверието на някого, допуснете незначителни пропуски. Това ще ви помогне да установите доверителна връзка, а следващият път, когато направите грешка, този човек ще бъде готов да чуе вашите обяснения.

16. Ако искате да впечатлите и да накарате хората да ви слушат, наблюдавайте позата си. Гледайте хората в очи, не скръствайте ръце и крака и т.н.

17. При спор се опитайте да не хвърляте всички карти на масата. Запазете основния аргумент за накрая и използвайте само вторични аргументи, за да обосновете позицията си. Точно преди да спечелите, включете най-силния си коз.

18. Ако по време на спор дадете да се разбере с думи и действия, че ви устройват и двата варианта, спорът ще бъде прекратен.

19. Искате ли да оцените характера на даден човек – обръщайте внимание на това, как той се отнася към тези, които не са важни за него (таксиметрови шофьори, сервитьори и т.н.).

20. Ако искате да изразите своето мнение в разгорещена дискусия, избягвайте думата “но”. Кажете: “Да и още …”.

21. Не прекъсвайте този, който има вина, отавете го да говори. След известно време той ще започне да се бърка и да прави грешки.

22. Повечето хора обичат да говорят за себе си. Така че, ако между вас и друг човек има неприятна пауза, задайте му въпроси за него – и той с удоволствие ще ви отговори.

23. Малко хора успяват спокойно да понесат шега за себе си. Най-добрият начин да свикнете с това е да повторите шегата в присъствието на други толкова често, че вече да не бъде смешна.

24. Когато някой ви разказва нещо не за първи път, вместо да кажете: “Колко пъти можеш да повториш едно и съшо нещо?”, Кажете: “Спомням си, че си ми разказвал за това”. Това е положително изявление, което ще ви помогне да запазите приятелството си.

25. Ако искате да направите добро впечатление на първа среща, подгответе нещо необичайно, което завинаги ще бъде запечатано в паметта на човека.

26. Ако някой ви обяснява нещо, което вече знаете, не прекъсвайте и слушайте. С това ще си осигурите търпелив слушател, когато трябва да разкажете нещо.

27. Искате ли бързо да направите силно впечатление? Кимайте или се усмихвайте в отговор на ключови думи на събеседника. Продължете да кимате и да се усмихвате, когато той ги повтаря: това ще създаде впечатление за загриженост и ще предизвика инстинктивна симпатия към вас.

28. Ако почувствате втренчен поглед върху себе си, прозейте се и подминете погледа. Този, който ви гледа, ще се откаже и също ще започне да се прозява.

29. Ако искате хората бързо да се съгласят с вас, опитайте се да говорите бързо и ентусиазирано.

30. Искате ли човек да ви помогне без да се замисля? Започнете молбата с фразата: “Направи ми услуга …”. Той веднага ще се почувства важен и ще ви бъде по-лесно да постигнете целта си.

31. Ако трябва да продадете нещо, не забравяйте: бонусът привлича купувачите повече от отстъпката.

32. Ако искате да сключите сделка с печалба за себе си, предлагайте избор на по-евтин вариант с ограничени опции и варианта, от който вие се нуждаете.

33. Ако искате думите ви да бъдат чути, кажете, че баща ви ви е научил на това. Ще видите – слушателите ще се отнасят с по-голямо уважение!

34. Ако работите в сферата на обслужването на клиенти, окачете огледало зад себе си. Ядосаните клиенти ще видят изражението на лицето си и ще го променят, което ще направи вашата комуникация по-спокойна.

35. Ако искате да бъдете добър лидер, никога не показвайте, че сте изненадан.

36. Ако искате да научите повече за хората, разкажете виц и вижте как се смеят. Близките хора обикновено се обръщат един към друг, когато им е смешно. Това ще ви позволи незабавно да идентифицирате приятели и партньори.

37. Ако искате да направите силно впечатление при запознанство, здрависайте се здраво, като се уверите, че ръката ви е топла.

38. Ако смятате, че човек изпитва неприязън към вас, помолете го да ви даде нещо малко. Без значение колко неприятно може да е, той едва ли ще ви откаже, след което мнението му за вас може да се промени към по-добро!

39. За да преминете спокойно през тълпата, кимнете и преминете от едната страна и после отидете в другата. Повечето хора ще поемат по първия път, като ви оставят място да се движите.

40. Ако дадена песен непрекъснато ви се върти в главата, спомнете си как свършва и ще изчезне. Недовършените неща често се запазват в паметта ни.

41. Винаги ли искате да печелите на “камък-ножица-хартия”? Задайте какъвто и да е въпрос на опонента си и веднага започнете да броите, без да чакате отговор. Най-вероятно той ще покаже ножица.