НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО 15 интересни трика, които помагат да контролирате тялото си

15 интересни трика, които помагат да контролирате тялото си

0
15 интересни трика, които помагат да контролирате тялото си
15 интересни трика, които помагат да контролирате тялото си

15 интересни трика, които помагат да контролирате тялото си

1. Ако ръката ви е изтръпнала
Разклащайте главата си от едната страна на другата. “Животът” ще се върне в ръката за по-малко от минута. Често, подобни усещания в ръката са резултат от притискане на нервите в мускулите на врата.

2. Ако гърлото ви гъделичка
Потупвайте и потъркайте ухото си. Когато се стимулират ушните нерви, в гърлото рефлекторно възниква мускулен спазъм. Той ще облекчи неприятното гъделичкане.

3. За мъжете: ако ви се ходи спешно по малка нужда и наблизо няма тоалетна
Мислете за секс. Сексът и уринирането са несъвместими, така че ще бъде по-лесно да издържите.

4. Ако се страхувате от игли
Кашляйте по време на боцкането с иглата. Кашлицата причинява внезапно кратко повишаване на налягането в гръдния кош и гръбначния стълб. Същевременно болката се потиска.

5. Ако носът ви е запушен
Поставете езика си на небцето и след това натиснете с пръст между веждите си. В резултат на това, трапецовидната кост, която образува задната част на носовата преграда ще започне да се движи и това ще облекчи напрежението. След 20 секунди носът ще започне да се “отпушва”.

6. Ако през нощта ви мъчат киселини
Спете на лявата си страна. Проучванията показват, че в тази позиция човек страда по-малко от киселини в хранопровода. Хранопроводът и стомахът са разположени под определен ъгъл, когато лежите на дясната си страна, стомахът се намира по-високо, а когато лежите на лявата си страна – по-ниско, а появата на киселината е по-малко вероятна.

7. Ако ви боли зъб
Облекчете болката без да отваряте устата си. Разтрийте кубче лед на обратната страна на дланта – във V-образната гънка между палеца и показалеца. Зъбоболът ще се намали наполовина: стимулирането на нервите в тази част на ръката блокира болезнените сигнали към мозъка.

8. Ако не можете да чуете какво мърмори събеседникът
Обърнете се към него с дясното ухо. То по-добре улавя бързи речеви ритми. А ако искате да чуете какво мелодия свири тихо, обърнете се към източника на звук с лявото си ухо. То по-добре отличава музикалните тонове.

9. Ако сте препили до замайване
Подпрете ръка на нещо стабилно. Частта от вътрешното ухо, която е отговорна за равновесието плава в течност, която има същата плътност като кръвта. Алкохолът разрежда кръвта в тази част, става по-малко плътна и се издига, “заблуждавайки” мозъка. Чувството за допир му дава още едно впечатление и светът се връща на мястото си. Усещането идва от ръката: това, че стоите на земята с краката си, не е достатъчно.

10. Ако след тичане ви боли отстрани
Издишайте, когато стъпвате на левия си крак. Повечето хора издишват, когато десният крак докосва земята. Това създава натиск върху черния дроб, който е отдясно, и притиска диафрагмата и причинява болка в страната.

11. Ако ви тече носът
Поставете вълнено парче точно под носа си и притиснете. В повечето случаи кръвта тече от предната част на носната преграда и може да бъде спряна чрез задържане на това конкретно място.

12. Ако сърцето ви бие учестено
Духнете палеца си. Честотата на контракциите на сърцето влияе върху фазите на дишане: вдишването причинява инхибиране на блуждаещия нерв и ускоряването на ритъма, а издишването – дразнене на блуждаещия нерв и забавяне на сърдечния ритъм.

13. Ако си изгорите пръста
Притиснете изгорения пръст с възглавничката на пръста на другата ръка. Въпреки че ледът ще облекчи по-бързо болката, по-вероятно е да се появят мехури. А когато притискате с пръст, изгорената кожа просто ще се върне към нормалната температура и вероятно няма да излязат мехури.

14. Ако не можете да достигнете дъното на басейна
Преди това направете няколко кратки вдишания. Тогава вашият мозък ще мисли, че имате повече кислород в запас (въпреки че всъщност не е така, просто намалявате киселинността на кръвта) и това ще ви даде още 10 секунди.

15. Ако трябва да научите нещо наизуст
Повторете този текст, преди да си легнете. Тъй като мозъкът ви организира спомените в съня, всичко, което сте опитали да запомните преди да си легнете, е по-вероятно да бъде записано в дългосрочната ви памет.