НАЧАЛО ЗДРАВЕ Сега е моментът да си приготвите тинктура от глухарче

Сега е моментът да си приготвите тинктура от глухарче

0
Сега е моментът да си приготвите тинктура от глухарче
Сега е моментът да си приготвите тинктура от глухарче

Пригответе си тинктура от глухарче!

Вероятно няма по-широкоразпространена билка по нашите земи от глухарчето. То расте навсякъде и от векове е популярно сред хората като лечебна билка за много заболявания. Глухарчето е особено интересно, защото е лесно достъпно и всичките му части се консумират и са лековити. От пролет до есен е лесно забележимо, защото цветовете му покриват почти всяка поляна и парче земя.

Пригответе си екстракт или тинктура от тази отлична билка, която можете да използвате през цялата година. Можете лесно да си направите тинктура, а за тази цел може да използвате всички части на билката.

Този текст ще бъде твърде кратък, за да изброи всички ползи, които можете да получите от употребата на глухарчето. Тинктурата от глухарче е позната от векове и обикновено се приготвя, използвайки корена, потопен в ракия. Използвайки народната мъдрост и опит, ние ви представяме рецептата за това как да си направите този лек и как да го използвате. Ако не искате да използвате алкохол има и друга рецепта, в която се използва захар и е известна като сироп или мед от глухарче.

Необходими съставки за тинктурата:

– пресни глухарчета, цялата билка (корени, листа и цветове, най-добре събрани в началото на пролетта, но може и по всяко време на годината)
– ракия или водка 35-45 градуса

Начин на приготвяне:

Наберете свежа билка, която расте далеч от улиците и замърсяванията. Извадете цялата билка, заедно с корена й, тъй като това е най-лечебната част. Измийте добре всички части, изсушете и ги нарежете на малки парчета, колкото е възможно. След това можете да ги разбиете с миксер, за да получите маса, в която алкохолът по-лесно ще проникне, но не е нужно. Поставете получената смес в стъклен буркан, след което го долейте с ракия или водка. Ние ви предлагаме да използвате водка заради по-слабата миризма, но и ракията ще свърши работа – извличайки лекарствените съставки. Опитайте се поне половината от билката да бъде корен, а другата половина да се състои от листата и цветовете.

Затворете съда добре и оставете на стайна температура без достъп до слънчева светлина. Нека “отлежи” за три седмици. От време на време разклащайте буркана. След три седмици, прецедете сместа през марля, за да получите само течност. Така получената течност съдържа концентрация на цялото богатство от лековитите съставки на глухарчето. Съхранявайте тинктурата в подходящ стъклен съд на тъмно място.

Тинктурата се използва при ревматоиден артрит и подагра и е особено ефективна за укрепване на функцията на бъбреците, почистване и възстановяване на черния дроб от жълтеница, хепатит и други заболявания.

Редовното използване на тинктурата ще намали холестерола, ще регулира високото кръвно налягане и изобщо ще позволи пречистване на кръвта.

Билкарите препоръчват глухарчето при женски заболявания, проблеми с менопаузата, проблеми с кърменето, кисти и алергии. Тинктурата се използва за производството и секреция на жлъчката. Диабетиците могат да използват тинктурата като естествено средство за регулиране на инсулина.

Глухарчето намалява възпалението в организма, особено на ниво кръвоносни съдове, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Изследвания от 2008 и 2011 г., публикувани в Journal of Oncology потвърждават, че глухарчето има значителна роля в борбата, намаляването и предотвратяването на повечето видове рак, особено на белите дробове, простатата и кожата.

Глухарчето има лечебна сила за укрепване на тялото и отделяне на токсините чрез потта. Повлиява отделянето на слузта от тялото, урината и други отровни вещества, които правят тялото уморено и сънливо, така че с редовна употреба ще почувствате как енергията и силата ви се връщат.

Освен изброените ползи, екстрактът от глухарче, който ще получите по този начин, е богат на витамини А, В2, С, D, както и калий, натрий, фосфор, калций и желязо.

Използвайте тинктурата според нуждите си, но можете да я използвате превантивно за целия организъм.

Употреба:

Тинктурата се консумира, както следва: 20-30 капки в половин чаша вода 3 пъти на ден. След три месеца употреба е необходимо да се направи почивка.