НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Бабината рецепта за консервиране на домати без стерилизация

Бабината рецепта за консервиране на домати без стерилизация

0
Бабината рецепта за консервиране на домати без стерилизация
Бабината рецепта за консервиране на домати без стерилизация

Бабината рецепта за консервиране на домати без стерилизация

Спомням си, че преди домакините приготвяха запаси за зимата, просто защото беше почти невъзможно да се намерят заводски консервирани зеленчуци и плодове. След това, младите домакини престанаха да консервират каквото и да било, защото в магазините има предостатъчно от всичко. Възможно е да си купите всичко, което душа ви иска.

Въпреки това с течение на времето започнаха да се появяват нехайни производители, които се опитаха по всякакъв начин да заобиколят рецептата и да намалят производствените разходи, в резултат на което вкусът на консервираните продукти стана просто отвратителен.

Вече много домакини търсят тетрадките с рецептите на своите баби, за да приготвят зимнини със собствените си ръце и за предпочитане от зеленчуци и плодове от собствената градина. На първо място сред тези рецепти са тези за консервиране на домати и кисели краставички.

Аз също получих тази рецепта от баба ми. Консервирането на домати изобщо не е трудно, а и не отнема много време.

Защо? Тъй като консервирането на домати без стерилизация се прави на три етапа, между които можете да се занимавате с други неща, почти без да обръщате внимание на самия процес на приготвяне на доматите.

Но преди да започнете консервирането, трябва внимателно да се подготвите. Необходимо е да измиете пресните домати, зелените подправки, да обелите чесъна и да приготвите черен пипер, сол, захар.

За един 3-литров буркан са необходими:

не повече от 2 кг. пресни домати (изберете сорт с малки домати и плътна обвивка)
5-6 люти чушки
4 скилидки чесън
3-4 малки дафинови листа
3-5 зърна бахар
30 гр. оцет
60 гр. сол
80 гр. захар

За любителите на по-сладкото, можете да промените съотношението на захар и оцет, т.е. ако количеството захар се увеличи с 10 гр, тогава оцетът трябва да е не повече от 20 гр.

Първият етап се състои в подготовката на бурканите.

Поставете бурканите на мека кърпа, внимателно го напълнете с вряла вода, покрийте капака и оставете да се запаряват в продължение на 30 минути.

Може да запарите бурканите във фурната: в студена фурна сложете задължително сухи буркани, включете на ниска температура и оставете бурканите за около 20 минути, след което изключете фурната, отворете вратата и оставете бурканите да се охладят малко.

След като бурканите са готови, преминете към втория етап – приготвяне на зелените подправки. Според рецептата, първо трябва да сложите на дъното зелени подправки по вкус, чушките, дафинов лист и доматите. Съдържанието се залива с вряла вода, покрива се с капак и се оставя за 30 минути.

На третия етап водата внимателно се излива, добавя се захар захар, сол и оцет и отново се залива с вряла вода.

Това е всичко – можете да затворите бурканите, обърнете ги обратно, покрийте ги с одеяло, за да е бавен процесът на охлаждане и изчакайте зимата, когато вече няма да има зеленчуци в градината.