НАЧАЛО ЗДРАВЕ Имате ли проблем със ставите? Тогава тази статия е за вас!

Имате ли проблем със ставите? Тогава тази статия е за вас!

0
Имате ли проблем със ставите? Тогава тази статия е за вас!
Имате ли проблем със ставите? Тогава тази статия е за вас!

Какво да направите, ако ставите и сухожилията ви болят и не ви позволяват да тренирате, отговорът е прост – лечение! А какво да приемате и по колко, за да предотвратите болката в ставите и сухожилията?

По-лесно е да се предпазите, отколкото да се лекувате. В периоди на особено тежки натоварвания, приемайте препарати, които ще помогнат на вашите стави да понесат натиска от по-голямата тежест.

Проблемите на ставните заболявания при бодибилдинга се свеждат до износване на хрущялната тъкан. При клякането с тежка щанга триенето в коляното се увеличава, а оттам се получава преждевременно износване. Предотвратяването на това явление се свежда до приемането на препарати, които предотвратяват износването или възстановяват нанесените щети.

1. Глюкозамин
Това е първото лекарство, доказало ефективността си при лабораторни експерименти. Въпреки това, глюкозаминът е използван в продължение на много години. Върху себе си са го използвали милиони културисти по целия свят и този опит е неопровержимо доказателство в полза на този препарат. Глюкозаминът, който тялото използва създава уникални молекули, с които той “кърпи” директно повреденият хрущял. Приемът на глюкозамин помага за възстановяването на хрущяла, засегнат от тежките тренировки. Учените наскоро се заеха да разберат как приемането на глюкозамин влияе върху действието на ибупрофена. (Това противовъзпалително средство се използва широко, тъй като облекчава болките в ставите след тренировка). Оказа се, че глюкозаминът подобрява както противовъзпалителния, така и аналгетичния ефект на ибупрофена. Освен това лекарите използват глюкозамин за кратки курсове на лечение на ставни заболявания при възрастните хора.

Курсът на лечение обикновено трае един и половина до два месеца. Е, много бодибилдъри приемат глюкозамин целогодишно. Учените смятат, че при продължителен прием на лекарството може да се наруши метаболизмът на въглехидратите. По-специално, нарушава се функцията на панкреаса. Използвайте глюкозамин за терапевтични цели от 6 до 8 седмици. Повтаряйте тези курсове не по-често от 2-3 пъти годишно. Дозировка: 1500 – 2000 мг на ден на два, три приема.

2. Колаген хидролизат (желатин)
Това е един от видовете протеини, които спомагат за възстановяването (обновлението) на хрущялната тъкан. Колагенът се синтезира от организма, но ако се приема под формата на хранителна добавка се наблюдава подобрение в състоянието на ставите. Учените са открили, че колагенът стимулира производството на “човешки” колаген “от втори тип, който е от съществено значение за лечението на увредения хрущял. Във всеки случай, колагенът действа. Той не е всесилен, но профилактичният прием на препарата има несъмнени ползи.

3. Хондроитин
Това е друг “градивен елемент” в състава на хрущялната тъкан. Молекулата на хондроитина носи вода и това е изключително важно за безопасното функциониране на хрущяла. Както е известно, в хрущялите няма капиляри, които да могат да ги нахранят с необходимите вещества, включително вода. Е, ако хрущялът загуби вода, той става по-малко устойчив на износване. Използването на хондроитин под формата на хранителна добавка ще бъде изключително полезно в период на тежка тренировка.

4. Рибено масло
Рибеното масло съдържа 2 вида омега -3 мастни киселини. И двата вида имат значителни противовъзпалителни свойства. Бодибилдърите, които се тревожат за ставите, трябва да приемат до 3 грама омега-3 мастни киселини дневно. Препаратите с рибено масло съдържат около 30% от тези киселини. Така че трябва да приемат 10 грама рибено масло на ден. След няколко седмици трябва да преминете на терапевтична доза от 3 грама. Може би сте чували, че рибеното масло е много полезно и може да го приемате колкото си пожелаете.

В действителност, това не е така. Приемът на повече от 3 грама рибено масло на ден намалява работата на сърцето и дори може да предизвика диабет. От рибеното масло кръвта става по-гъста. Това провокира нарушения в работата на сърцето, задушаване и други неприятни симптоми. Дозировка: 2-3 грама рибено масло на ден.

5. Куркума
Тази подправка е наречена тайната съставка на петзвездните ресторанти. Тя се използва широко при приготвянето на екзотични ястия. Същата подправка, както се оказа, може да помогне при възпаление на ставите. На първо място тя, съдържа най-силните естествени антиоксиданти и второ, потиска секрецията на вредния хистамин. В този случай, куркумата засилва производството на кортизол, а той както е известно има мощен противовъзпалителен ефект. Що се отнася до хранителната добавка от куркума, тя се нарича “куркумин”. Добавките са широко разпространени. Дозировка: до 500 mg 3 пъти на ден.

6.Метилсулфонилметан (МСМ)
В органична форма може да се намери в зеленчуците, плодовете и зърнените култури. Това съединение е част от много животински тъкани, по-специално в хрущялите. Лекарите откриват, че при артрит (болезнено ставно заболяване) нивото на това съединение в хрущяла намалява. Следователно се прави предложение за приемане на МСМ под формата на хранителна добавка. Това е невероятно, но пациентите с артрит след месец и половина на прием почти не изпитват болка! Дозировка: 250-2000 mg на ден.

7. Екстракт от зелен чай
Оказа се, че екстрактът от зелен чай съдържа антиоксиданти катехини, които имат противовъзпалителни свойства. Освен това те помагат на хрущяла да устои на износване. Много бодибилдъри твърдят, че екстрактът от зелен чай намалява болката в ставите. Той е източник на антиоксиданти, а науката е доказала, че дефицитът на антиоксиданти изостря възпалението. Най-важният антиоксидант при заболявания и травми се нарича: “епигалокатехин галат” или EGGG. Вижте съдържанието на екстракта на опаковката.
Дозировка: 90 mg EGGG 3 пъти на ден.