НАЧАЛО ЗДРАВЕ Какво трябва да знаете за крампите? 8 важни момента

Какво трябва да знаете за крампите? 8 важни момента

0
Какво трябва да знаете за крампите? 8 важни момента
Какво трябва да знаете за крампите? 8 важни момента

Трябва ясно да се разбере, че крампите са сериозен симптом.

Тялото се опитва да подскаже на човека, че има някакъв проблем.

Ако е засегната централната нервна система, спазмите могат да бъдат много болезнени. В по-голяма степен ще почувствате дискомфорт. Възможността за движение ще бъде нарушена.

В сърцевината си, крампата е рязко свиване на мускулните влакна. Това се случва без контрол или желание от страна на човек.

Това поведение на организма в областта на мускулната тъкан може да бъде животозастрашаващо. Опасността не е в съкращаването на мускулите, а в рязкото обездвижване на ставата. По-специално, регистрирани са много смъртни случаи, свързани с крампи, докато човек се намира във вода.

Също така е опасно, ако човек кара кола, мотоциклет или друго превозно средство. В това отношение е важно да можете да се справите с този симптом. Понякога можете лесно да се отървете от конвулсивното свиване на мускулите и да забравите за него.

1. Причини за възникване

Експерти смятат, че причината за внезапното свиване на мускулите е патологична възбуда. Това може да се случи в компонентите на двигателния апарат.

Такива като:

 • нервни клетки
 • невромускулни влакна
 • мускулни влакна

В човешкото тяло постоянно се случват вериги на химични реакции. В тези реакции участват десетки микроелементи и химически вещества. Също така части от протеини, мазнини, въглехидрати.

Ако тялото чувства недостиг на някакъв компонент, химичната реакция в тялото обикновено не може да се осъществи. Това е една от основните причини за крампите.

2. Крампи, причинени от повреда в мозъка или други системи на тялото

В човешкото тяло има специален орган, който е отговорен за мускулния тонус. Това е част от мозъка – малкият мозък. Мозъкът може да контролира честотата на свиване на мускулните влакна. В случай на висока честота на импулсите, мускулите в човешкото тяло се напрягат. Човек се чувства скован.

Ако мозъкът допълнително увеличава честотата на командите, по отношение на свиването – мускулите се напрягат без отпускане. Човек може да бъде в това състояние доста дълго време. Проявление на такова патологично управление на мускулите възникна в случай на някои заболявания.

Най-често срещаните са:

– тромбоемболия в черепно-мозъчната област
– психоза в остър стадий
– епилепсия
– проява на епилепсия при бременни жени, ако клетките на плода и тялото на майката са несъвместими. По-специално, ако имат различни резус кръвни групи.
– кръвоизлив в мозъка
– заболявания, свързани с риска от отделяне на плацентата при бременни жени
– травма на главата

3. Крампи, свързани с химичните процеси в тялото

Нервният импулс в човешкото тяло се предава чрез медиатор – ацетилхолин. Ако по някаква причина се увеличи количеството му в междуклетъчното пространство, това води до конвулсивно свиване на мускулите.

Най-често срещаните причини са:

1. Липса на магнезий в тялото. Този микронутриент участва в много химични реакции на организма. Дефицитът му неизбежно води до смущения в процесите на функциониране на организма.

2. Прекомерни дози от лекарства, които са свързани с блокиране на холинестеразата. По-специално, тези лекарства лекуват болестта на Алцхаймер. Тяхното действие е сходно по природа с някои естествени отрови.

4. Нарушения, свързани с нивото на възбудимост на клетките

Всяка клетка от мускулната тъкан на тялото има свой праг на възбудимост. Това зависи от това колко йони се намират извън клетката и в нея. Също така, този индикатор влияе върху отчетливостта на помпените системи на клетката.

Причини за крампи в този случай:

 • липса на витамини в тялото или хиповитаминоза
 • дисбаланс на нивото на електролитите

5. Намаляване на съдържанието на АТФ

Аденозинтрифосфорната киселина е основният носител, който изпълнява транспортната функция на различни вещества в тялото. При липса на този компонент тялото не може да работи правилно.

Намаляване на нивото на АТР се наблюдава при:

 • височинна болест, тежка анемия и грип, сърдечна недостатъчност
 • дефицит на л-карнитин
 • хипогликемия
 • липса на витамини от група В и магнезий
 • хипотиреоидизъм
 • тромбофлебит
 • захарен диабет
 • силно физическо натоварване

6. Как да осигурите първа помощ, ако човек има крампи?

Просто трябва да знаете няколко неща:

Важно е да повдигнете краката си. Извършва се на 2 етапа. На първия етап сгънете и разгънете крака. След това бавно се наведе до пода и задръжте, докато крампата не отмине.
Ще помогне и силното пощипване и боцкане с остри предмети.
За да предотвратите проблеми във водата, важно е да се практикува плуване само с помощта на ръцете, ако крампата се появи в крака. Човек може да доплува без паника до безопасно място с помощта на една ръка.

7. Какво да направите, за да се отървете от крампите?

Преди да предприемете лечение, трябва да направите точна диагноза.

В началото нека отново разгледаме най-често срещаните причини за такова отклонение в тялото.

– Липса на достатъчна физическа активност (физическа неактивност) или обратно, силно физическо натоварване.
– Дефицит в организма на витамини и микроелементи, необходимо е отделно да се определи дефицит на желязо.
– Хипотиреоидизъм
– Излишна вода и гликозаминогликани в пространството между клетките.

Отделно необходимо е да се установи състоянието при бременните жени. За нормалния ход на бременността и развитието на детето, жената трябва да получи достатъчно количество хранителни вещества и микроелементи.

В повечето случаи, с решаването на проблема с липсата на витамини и микроелементи ситуацията ще се стабилизира. Ако не можете да се отървете от този симптом сами, не забравяйте да отидете на лекар.

8. Превенцията е важна

Превенцията ви помага да избегнете проблемите с крампите. Освен това, повечето от препоръките ще допринесат за цялостното укрепване на организма.

Превантивни мерки:

– редовно приемане на витамини и минерални комплекси с високо качество
– балансирано хранене
– достатъчно количество течности. Пийте на ден поне 2 литра чиста вода.
– умерена двигателна активност. Комплекси за разтягане на мускулите, ако е необходимо, масаж.
– избягвайте продължително излагане на ниски и високи температури.
– избягвайте подуване на краката си. За да направите това, трябва да спите най-малко 8 часа на ден. Премествайте се по-често при заседнал начин на работа. Избягвайте препаратите папаин и бромелаин.

Тази статия засяга много сложни медицински проблеми. Във всеки отделен случай, човек трябва да се консултира с лекар преди да започне лечение.

Не забравяйте да се подложите на пълен медицински преглед своевременно.