НАЧАЛО ЗДРАВЕ 7 причини, поради които постоянно чувствате глад

7 причини, поради които постоянно чувствате глад

7 причини, поради които постоянно чувствате глад
7 причини, поради които постоянно чувствате глад

Науката обяснява защо постоянно чувствате глад и как да се справите със силната нужда да хапнете нещо.

Дали повторно сте “гладни” след приключване на храненето? Винаги ли похапвате нещо между храненията?

Ако принадлежите към тази група хора, не сте единствени, защото някои хора просто са по-склонни към нуждата от храна. И докато често причината за това състояние са определени медицински причини, като проблеми с щитовидната жлеза или често използване на антидепресанти, в много случаи причината е начинът ви на живот и хранителните навици, нещо, което е във вашите ръце.

Това са 7 възможни причини, поради които постоянно сте гладни

Пиете голямо количество газирани сокове

Ето още една причина да изхвърлите този вид напитка от вашата диета. Газираните сокове, студените чайове и другите подсладени напитки са с високо съдържание на глюкозо-фруктозен сироп, който се свързва с нисък праг на ситост – според проучване, публикувано от университета в “Йейл”. Това се случва, защото фруктозата блокира мозъчната ни способност да обработва сигналите, които получаваме от хормона лептин, което е от решаващо значение за регулиране на апетита.

Много по-добър избор е минералната вода.

Консервирана храна

Храни и напитки, които произхождат от кутия, съдържат бисфенол А. Установено е, че той променя нивото на хормона лептин и грелин, които са отговорни за контрола на глада и ситостта в тялото ни.

Не ядете достатъчно на закуска

Лекарите имат право – закуската е най-важното хранене за деня. Така че чаша кафе не е достатъчна, за да започнете правилно деня.

Според изследователи в университета в Кеймбридж хората, които поемат само 300 калории за закуска, дебелеят два пъти повече от тези, които консумират 500 калории по време на първото хранене за деня. Причината: Консумирането на повече храна за закуска влияе върху по-ниските нива на кръвната захар и инсулина, което води до по-малко чувство за глад и желание за храна.

Не консумирате достатъчно салата

Зелените зеленчуци са богати на витамин К, хранителен елемент, който е естествен регулатор на инсулина. Мъжете трябва да консумират поне 120 микрограма витамин К на ден, което е приблизително една купа къдраво зеле.

Не пиете достатъчно вода

Дехидратацията често наподобява усещането за глад. Причина за това е объркването на хипоталамуса, част от мозъка ни, който е отговорен за регулиране на глада и жаждата и който често несъзнателно ни изпраща погрешен сигнал, че сме гладни, когато всъщност се нуждаем от вода. Ако сте имали по-обилен обяд, но все още се чувствате гладни, изпийте чаша вода, преди да посегнете към друга храна.

Отегчени сте

Скуката е един от най-големите фактори, допринасящи за затлъстяването. Всъщност проучване през 2015 г. разкрива ясна връзка между отегчението и преяждането. Можете да направите тест със себе си дали наистина сте гладни, така че представите си голямо сочно парче месо.

Ако наистина сте гладни, месото ще бъде много изкушаващо. Ако обаче забележите, че храната не ви привлича, има големи шансове да приемате храна само от скука. В този случай се нуждаете от друго занятие, а не от още храна.

Под стрес сте

Имали сте невероятно стресиращ работен ден? Това може да има голямо значение за желанието ви за храна. Когато сме подложени на стрес, нашето тяло екскретира кортизол, което е причина за желанието ни за сладки и солени храни. В тези ситуации качествените тренировки и здравословно хранене са най-добрият отговор.

loading...