НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Тя почина от болест, за която лекарите твърдят, че не съществува

Тя почина от болест, за която лекарите твърдят, че не съществува

0
Тя почина от болест, за която лекарите твърдят, че не съществува
Тя почина от болест, за която лекарите твърдят, че не съществува

Тя почина от болест, за която лекарите твърдят, че не съществува

Последните три години от живота си Мерин Крофтс прекарала на болнично легло и със силни болки. Тя починала десет дни преди нейния 21-и рожден ден, а в този момент тежала само 38 килограма. Официалната причина за нейната смърт е миалгичен енцефаломиелит (МЕ) или синдром на хроничната умора. Въпреки факта, че голям брой хора страдат от този синдром, много експерти не го приемат за болест. Въпреки това има данни, че 17 милиона души в света страдат от МЕ.

Първият признак, че нещо не е наред се появил, когато Мерин била на 15 години. Тогава лицето, ръцете и краката й започнали да се подуват. Лекарите помислили, че има инфекция и й предписват антибиотици, а след това започнала да припада.

“Тя беше пълна с живот и енергия. Но след това започна да се връща от училище, лягаше на дивана и спеше през следващите шест часа. Сякаш някой й беше извадил батериите. Това се случваше все по-често и по-често” – казва майка й.

С течение на времето състоянието й се влошило и й направли няколко психически теста, тъй като лекарите смятали, че състоянието й може да се дължи на нервна основа. Хистерия била една от възможностите. Майка й обаче сама проверила симптомите на дъщеря си и открила, че може да става въпрос за МЕ. Това я изплашило до смърт. Лекарите имали съмнения и един от тях дори заявил, че не вярва в тази болест – реакция, с която много пациенти с МЕ се сблъскват, въпреки че е призната от Световната здравна организация. Потвърждението, че страда от МЕ, Мерин получила и от частен лекар. Няколко месеца по-късно тя се озовала на болнично легло.

“Месеци и месеци, прекарани в болница, чести инфекции, проблеми с дишането, слаб имунитет, парализа, свръхчувствителност … Списъкът е много дълъг. Страдащите от МЕ се чувстват като затоврници в собственото си тяло.

Именно заради мъченията на дъщеря си, майка й решила да изпълни нейното желание и да повиши осведомеността за тази малко известна болест.

“Мерин искаше да повиши осведомеността за МЕ, хората да познават и разбират тази болест. Най-често, когато я питаха, тя отговаряше, че има невромунно заболяване. Това се дължи на факта, че все още има стигма към този синдром и много погрешна информация за него”.

Това трябва да се промени – заключава Клеър.