НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да се избавите от мухъла у дома? Няколко ценни съвети

Как да се избавите от мухъла у дома? Няколко ценни съвети

0
Как да се избавите от мухъла у дома? Няколко ценни съвети
Как да се избавите от мухъла у дома? Няколко ценни съвети

Белите прахообразни петна върху картонените кутии във влажната изба или черните спори на влажните стени са основните врагове във вашия дом. Мухъла у дома може да се появи по всяка органична повърхност, изложена на влага, в стаи с лоша вентилация и без пряка слънчева светлина.

Неговото количество не вреди веднага, но ако не се борите с него, той ще се разпространи и в крайна сметка ще стане изключително опасен – до точката, в която някои хора могат да развият алергична реакция.

Как да предотвратите появата на мухъл?

  • Инсталирайте си влагоабсорбатор, който ще премахне излишната влага от въздуха;
  • Не съхранявайте бельо, книги и мебели във влажно мазе;
  • Винаги оставяйте вратата на банята отворена, за да изгоните влагата. Фугата между плочките е най-удобното място за поява на мухъл: така, че пазете банята водонепроницаема.

Твърде късно?

Ето някои важни съвети в борбата срещу плесените!

Завесата за баня

Често мухълът се появява тук. Но това може да бъде предотвратено, ако редовно изпирате завесата в пералната машина. Задайте най-висока температура на водата и поставете две или три хавлии за баня в барабана за допълнително почистване. След това внимателно изсушете завесата.

Баня

Ако мухълът се появи по стените на банята, можете да опитате това средство. Смесете три четвърти чаша белина с 3,5 литра вода. Носете гумени ръкавици и предпазни очила. По-добре е да изтриете мухъла с твърда четка, но трябва да сте сигурни, че сместа не попада върху други повърхности. Няколко минути след нанасянето изплакнете обилно с вода и подсушете.

Кърпи

Мократа кърпа или мократа тениска случайно са се оказали забравени в ъгъла на банята и вече има спори от мухъл върху тях? Първо, ги изсушете на слънце и опитайте да изтъркате мухъла с твърда четка. След това изперете кърпата с белина и изплакнете обилно.

Матрак или меки мебели

Първо, внимателно подсушете повърхността и незабавно почистете с прахосмукачка, така че по време на следващото почистване спорите на плесените да не се разпространяват във въздуха. След това избършете матрака или дивана с кърпа, напоена със спирт (1 чаша спирт и 1 чаша топла вода). Избършете повърхността с влажна гъба и оставете мястото да изсъхне на слънце.

Но дори и ако след почистването на мебелите, миризмата на мухъл или петната още стоят, ще трябва да се отървете от тях.

Боядисани стени

Ето това средство ще ви помогне: три четвърти чаша белина смесете с 3,5 литра вода. Нанесете с мека четка и гумени ръкавици. Изчакайте 15 минути, след което изплакнете с вода. Внимателно изсушете с помощта на вентилатор за час и половина.

Стари книги

Изсушете страниците на открито в продължение на поне три часа. След това избършете първите страници със суха кърпа, а след това и с мека кърпа, напоена с разтвор на белина и вода (в съотношение 1: 4). Повторете, ако е необходимо.

Вижте още: Отглеждането на краставици никога не е било по-лесно!

След това трябва да оставите книгата отново да изсъхне на слънце. За да ускорите процеса, можете да използвате царевично нишесте или сода за хляб – те абсорбират добре остатъците от влагата.