Уважаеми градинари, искам да ви предложа уникален и в същото време просто метод за размножаване на рози чрез резници.

Вероятно знаете, че много градинари предпочитат да размножават рози чрез отрязване на издънка и вкореняване. Но обикновенно издънките и вкореняването директно в земята не дава такъв ефект, както методът бурито. Бурито е  мексиканско ястие, при което плънката е обвита с тестена тортила. Ние ще имаме нещо подобно, само че с резници и вестник.

Колко често сте забелязвали, че след обилния снеговалеж в края на зимата, се пречупват дългите клони на розите? Изглежда, че не са измръзнали, но снегът до известна степен ги е повредил. Но той е повредил тези, към които не сме се  отнесли с необходимото внимение при резитбата на клоните през пролетта. Ние знаем какво да правите с тях.

Методът бурито се е използвал широко в САЩ, а за първи път в Европа, той започва да се използва от австралийски търговски разсадници с подложки за   размножаване.

И така…

Първо, трябва да отрежете и да подготвите резниците.  Вземете ги от здраво майчино растение. Трябва да бъдат с дължина 15-20 см и с дебелината на молив – това е оптималният размер за успешно вкореняване. Такива резници съдържат досРазмножаване на рози по метода бурито или вкореняване в хартиятатъчно захар за развитието на корените. Остранете листата. Хубаво е горната част на резницата да бъде обработена по идентичен начин – с разрез под наклон над листен възел.

Резниците за вкореняване внимателно се проверяват за наличието на болести и наранявания. Ако някоя има петънце от мухъл или болест, има възможност всички резници да се влошат по време на съхранението. Ето защо се изхвърлят всички подозрителни резници.

След това вземете вестник, за предпочитане по-голям, найлонова торбичка и вода. Резниците се поставят във вестника и се завиват на руло, като се прегъва долната част, а горната може да оставите отворена или да я затворите от всички страни. Някои градинари предпочитат между резниците по цялата дължина да поставят тънък слой от мъх, обикновен горски мъх, който е добър за “регулиране” на доставката на вода до резниците.

Следва навлажняването на вестниците с вода, но не прекалявайте. Те трябва да бъдат влажни, но не и прекалено мокри, защото резниците ще загният.

След това сложете в торбичката. Тя трябва да бъде поставена на тъмно и хладно място при температура около 18 градуса, приблизително. Като цяло образуването на корени продължава 3 – 4 седмици. Поради това, проверявайте пакетът веднъж или два пъти в седмицата.

Преработените издънки могат да започнат да загниват, заради което вероятно ще се наложи да ги изхвърлите. В най-общи линии вземете предвид влагата и температурата, за да не се налага изхвърлянето на резници.

Всички резници по различен начин и в различни моменти пускат коренчета, но ако има вече резници с корени, те могат да бъдат засадени на открито място. В крайна сметка, може да подготвите резниците в началото на пролетта, когато подготвяте и градината, а сега, след 3 – 4 седмици да ги засадите в земята, когато вече е достатъчно топла.

Вижте още: Как да се избавите от мухъла у дома? Няколко ценни съвети

Садят се, както обикновено с един листен възел над нивото на земята, а всичко останало в земята. От горе е хубаво да се захлупят с буркан или пластмасова бутилка. Оставете ги бавно да се развиват до лятото. Не забравяйте при силно слънце да поливате резниците с вода. Когато листата активно се развият, можете малко по малко да ги отваряте, за да свикнат с чистия въздух за час – два.

Между другото, размножаването на рози по метода бурито е много подходящ за онези сортове, които не се размножават добре чрез резници!