НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ако сърдечният удар ви хване на улицата, правете това!

Ако сърдечният удар ви хване на улицата, правете това!

0
Ако сърдечният удар ви хване на улицата, правете това!
Ако сърдечният удар ви хване на улицата, правете това!

Сърдечният удар често хваща човек в най-неподходящия момент – например когато е напълно сам и не може да чака за помощ. До момента на загуба на съзнание, жертвата има само 10 секунди, за да спаси живота си.

Ако усетите тежка болка в гръдния кош, която започва да се разпространява към лявата ръка и стига до челюстта ви, най-вероятно получавате сърдечен удар.

Понякога може да усетите тежест, натиск, напрежение, парене, скованост, стягане в областта на гръдния кош.

Тези признаци могат да се появят в рамките на няколко минути, да спрат и да се повторят отново. Хората понякога се оказват сами в такава ситуация.

Сърдечният удар настъпва, когато кръвообращението спира в определена точка на сърцето поради запушване на артериите. В резултат на това клетките в тази конкретна област умират. Ако не направите нищо, намаляването на кръвния поток и подаването на кислород към сърцето ще доведе до сериозни увреждания на тъканите.

Как да си помогнете при сърдечен удар?

Ако атаката се е случила в момент, когато сте сами и не можете да се обадите за помощ, трябва бързо да предприемете следното. Ще ви помогне бързата и много енергична кашлица. Преди всяко изкашляне трябва да си поемете дълбоко въздух.

Представете си, че изхвърляте храчки от дълбините на белите си дробове. Вдишването и кашлицата трябва да се повтарят на всеки 2 секунди без прекъсване, докато не почувствате, че сърцето ви започва да бие отново нормално. След това незабавно се обадете на Бърза помощ.

Дълбокото вдишване доставя кислород в белите дробове, а движенията при кашляне компресират сърцето и поддържат кръвообращението в него. Натискът върху сърцето му помага да възстанови нормалния си ритъм. По този начин жертвите на сърдечен удар могат да дочакат линейката.

Вижте още: Сокът от нар ще разшири артериите и ще предотврати заболявания

Кардиологът напомня, че при сърдечен удар най-доброто лекарство е нитроглицеринът и навременната медицинска помощ. Докато лекарите са на път, изпийте таблетка аспирин. Ако, разбира се, нямате алергии или сериозни стомашни проблеми.

Според статистиката в света на хиляда души 1 човек умира от сърдечен удар. И най-често това се дължи на внезапни проблеми със сърдечния ритъм.

Грижете се за себе си!