НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Тестове за проверка на здравето у дома, без посещение при лекар

Тестове за проверка на здравето у дома, без посещение при лекар

0
Тестове за проверка на здравето у дома, без посещение при лекар
Тестове за проверка на здравето у дома, без посещение при лекар

Тестове за проверка на здравето у дома, без посещение при лекар

Често хората избягват редовните прегледи, заради липса на време или страх от лекари.

Има начини сами да проверите състоянието на вашето тяло и здраве, без да се налага да посещавате лекар.

Разбира се, това не означава, че трябва да разчитате само на тях, защото вие не сте професионалист, но някога ако чрез такива проверки у дома ще забележите нещо, ще знаете, че не трябва да отлагате преглед при лекаря.

Ето няколко теста за проверка на вашето здраве у дома.

Ендокринна система
Един от най-важните показатели за здравето е размерът на талията.

Вземете метър и измерете талията – обикновено не трябва да надвишава 88 см при жените и 102 см при мъжете.

В противен случай има по-висок риск да развиете диабет тип 2.

Това обаче не означава, че със сигурност имате проблем, защото има много хора с наднормено тегло и няколко сантиметра повече не променят нищо.

Във всеки случай, добре е да се внимава с диетата и физическата активност.

Мозък
Нуждаете се от празен лист хартия, маркер или писалка и помощ от приятел. Начертайте часовник и помолете някого да ви каже час, във формат “час и минути”, например 10 часа и 10 минути.

След това начертайте стрелките на чертежа, така че да покажат определеното време, което са ви казвали.

Тестът включва редица процеси в мозъка, включително частите, отговорни за движението на ръцете ви, ориентацията в пространството и времето.

Въпреки че звучи невъзможно, обаче може да се случи някой да направи грешка, като сбърка позицията на стрелките, а това може да означава начален етап на деменция, въпреки че не трябва да се паникьосвате, грешка може да се случи и от бързане и невнимателност.

Гръбначен стълб
За този тест се нуждаете от два кантара. Поставете ги паралелно един до друг и стойте с един крак на единия и с другия на втория кантар.

Числата на двата кантара трябва да показват същата или поне приблизителната стойност на теглото ви.

Ако стойностите се различават доста, тогава може да имате изкривяване на костите на бедрата, гръбначния стълб или шията, така че би било добре да се консултирате с опитен лекар.

Дихателна система
Ще ви е необходим хронометър за този тест. Вземете и измервайте сърдечната честота за 30 секунди.

След това седнете и вдишайте три пъти подред без да издишвате. Задръжте дъха си колкото е възможно повече и измервайте времето на хронометъра.

След издишване измерете отново сърдечната честота за 30 секунди.

Резултати:

Ако успявате да задържите дъха си за по-малко от 40 секунди, тогава нямате задоволителна дихателна функция. Средният резултат е 40-49 секунди, а над 50 секунди е страхотен резултат.
Изчислете броя на сърдечните удари по следната формула:
Резултат = брой удари за 30 секунди след теста / броя удари за 30 секунди преди теста

Ако резултатът е равен на 1,2 или по-малко, това е нормално, а ако резултатът е по-голям от 1,2, може да имате нездравословна реакция на сърдечно-съдовата система поради недостиг на кислород.

Кости
Погледнете ноктите на ръцете си, защото казват много за здравето, а не само за красотата.

Ако отскоро, ноктите стават чупливи, белят се и има бели линии по тях, това не е само козметичен проблем, но може да говори за липса на витамини, желязо или да доведе до проблеми с костите като остеопороза.

Зрение
Гледайте в рамката на прозореца за 30 секунди, след което затворете очите си. Отворете едното око, а с ръка закривайте другото и погледнете отново в прозореца, след което повторете с другото око.

Ако изображението с едното или и с двете очи е замъглено и линиите на прозореца вече не са успоредни, може да имате проблеми със зрението и е време да посетите лекар.

Слух
Опитайте се да чуете разговора на хора, които се намират на 5-6 метра от вас. Ако не можете да разберете добре думите, може би е време да посетите лекар.

Този метод не работи в шумна среда на обществени места.

Забележка: Да подчертаем отново, че не е нужно да разчитате изцяло на тези тестове, те са само начин, по който можете да проверите дали е време да посетите лекар.