НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето няколко съвета как да “накарате” орхидеята да цъфти

Ето няколко съвета как да “накарате” орхидеята да цъфти

Ето няколко съвета как да
Ето няколко съвета как да "накарате" орхидеята да цъфти

Как да накараме орхидеята да цъфти?

Има редица ефективни начини за стимулиране на цъфтежа:

1. “Осигурете тъмнина”. Фаленопсисът със суха почва преместете в продължение на 5-6 дни на тъмно място, например в антерсол. След това я върнете обратно и след три седмици ще се появят разклонения.

2. “Подсушете”. Не поливайте орхидеята, докато най-ниските листа не станат по-здрави. Тук е важно да не се прекалява, за да не изсъхне напълно растението. След това възобновете почвата (чрез потапяне в топла вода в продължение на 15 минути) и я подобрете с течен тор с по-голямо съдържание на фосфор.

Тези способи са подходящи за здрави растения с добра коренова система и здрави листа.

3. За успешното отглеждане на орхидеята е необходимо разликата между нощната температура и дневната да не е повече от 4 ° С.

Например, ако дневната е + 20 ° C, тогава нощната не бива да бъде по-ниска от + 16 ° C. При по-високи (ниски) колебания между дневната и нощната температура върху цветовете и листата на орхидеята започват да се появяват сладки лепкави налепи. При температури от + 25 ° C до + 32 °C орхидеите активно увеличават зелената маса (листа), но не цъфтят много. Ако вашият апартамент е много топъл и няма почти никаква разлика между дневните и нощните температури, тогава орхидеята ви ще цъфти рядко.

4. В допълнение към температурната разлика е необходимо добре осветено място. За здравословен и изобилен цъфтеж на орхидеята е необходимо да й осигурите повече светлина, обаче трябва да следите за директните слънчеви лъчи които могат да изорят листата.

Идеалният вариант – източен прозорец. Също така се допуска сенчест прозорец на юг или запад.

Ако условията не са подходящи, цветните пъпки няма да се появат. Опитайте се да спазвате правилата за добавяне на препарати – добавяйте съответните препарати във водата за поливане и отделно използвайте препарат за напръскване на листната маса. И орхидеята обезателно ще цъфти!