НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Всеки мъж и всяка жена трябва да прочете това

Всеки мъж и всяка жена трябва да прочете това

0
Всеки мъж и всяка жена трябва да прочете това
Всеки мъж и всяка жена трябва да прочете това

Когато се прибрах у дома онази вечер, жена ми седеше на масата. Взех ръката й и казах, че трябва да поговорим. Тя седна и започна да сервира спокойно. И отново видях болката в очите й.

Изведнъж осъзнах, че не мога да кажа нищо. Но трябваше да го направя. Исках да се разведем. Спокойно повдигнах тази тема. Изглеждаше, че тя изобщо не беше ядосана. Тя просто ме попита тихо: “Защо?”.

Не отговорих. И я разгневих. Тя изведнъж започна да крещи, че не съм мъж. Тази вечер не говорехме повече. Тя плачеше. Знаех, че иска да знае какво се е случило с нашия брак. Но ми беше трудно да призная, че сърцето ми вече принадлежеше на друга – Джейн. Вече не я обичах. Току-що започнах да я съжалявам.

С дълбоко чувство на вина, изготвих документите за развод, в които пишете, че тя придобива нашия дом, колата и 30% от акциите на моята компания. Тя прочете документите и си скъса на парчета. Жената, с която живеехме 10 години, стана непозната за мен. Съжалявах, че е прекарала това време с мен, но не можех да върна думите  си – аз обичах друга. Накрая тя отново плачеше. Това и очаквах. За мен сълзите й бяха някакво освобождение. Мисълта за развода, от която бях обсебен през последните няколко седмици, ставаше все по-ясна и по-ясна.

На следващия ден се върнах у дома късно и видях как жена ми пише нещо на масата. Нямах вечеря и легнах веднага в леглото, защото бях много уморен след труден ден. Когато се събудих, все още седеше на масата и пишеше. Но не ми пукаше, затова обърнах и отново заспах.

А на сутринта ме запозна с условията за развод. Не искаше нищо от мен, просто да отложим развода за един месец. Тя ме помоли да се опитам да живея нормален живот този месец и положа всички усилия да направя това. Причината беше проста: синът ни започва изпити и тя не искаше той да бъде разстроен поради нашия развод.

Това ми устройваше. Но имаше още едно условие: трябваше да нося всеки ден през този месец от стаята до вратата, както в деня на нашата сватба. Мислех, че е луда. Но за да не развалям отношенията ни в последните дни заедно, приех това странно искане.

Казах на Джейн за условията на развода, които жена ми определи. Тя се засмя и каза с презрение, че е абсурдно. И също така, че въпреки факта, че съпругата ми е тъжна, тя ще трябва да приеме неизбежното.

Съпругата ми и аз не сме имали физически контакт, откакто поисках развод. Ето защо, на първия ден, когато я носех в ръцете ми, изглеждаше неудобно. Синът ни стоеше зад нас и пляскаше, радвайки се как баща му носи майка му. Думите му ме раниха. Но жена ми му каза тихо: “Не казвай на сина ни за развода.” Кимнах, малко разстроен. Свалих я на земята до входната врата и тя отиде на работа. Аз също отидох в офиса.

На втория ден беше по-лесно и за двама ни. Тя ме държеше здраво. Можех да помириша парфюма й. Разбрах, че от доста дълго време не бях гледал внимателно тази жена. И осъзнах, че вече не е млада. Малки бръчици по лицето ѝ, сива коса… Бракът ни ѝ остави белег.

На четвъртия ден, когато я взех в ръцете си, почувствах, че интимността ни се връща. Тази жена ми беше дала 10 години от живота си. На 5-ия и 6-ия ден отново почувствах, че усещането за интимност става все по-силно. Не казах на Джейн за това. Така неусетно мина почти един месец.

И една сутрин тя ме попита какво да облече. Тя мереше голям брой рокли, но не можеше да намери такава, която да ѝ седи добре.

Тя въздъхна и каза, че всичките рокли не ѝ стават. И изведнъж осъзнах колко е много е отслабнала. Вероятно затова ми беше толкова лесно да я нося на ръце. Бях поразен от мисълта: “Колко горчивина и болка са скрити в нея!”. Неволно прострях ръка и погалих главата й.

В този момент синът ни влезе и каза, че е време да пренеса майка му. За него бащата, който носи майка му на ръце, става неразделна част от живота му. Жена ми го помоли да дойде и да я прегърне силно. Аз се обърнах, защото се страхувах, че мога да променя решението си в последната минута.

Взех я на ръце, тя сложи нейните около врата ми и аз я прегърнах още повече. Беше същото като в деня на нашата сватба. Само нейната слабост ме разстрои много.

В последния ден, когато я държах в прегръдките си, не можех да направя крачка. Нашият син отиде на училище. Аз плътно я прегърнах и казах, че не съм забелязал как нашата интимност е изчезнала от живота ни.

Дойдох в офиса и скочих в колата, без дори да затворя вратата. Страхувах се, че всяко забавяне може да ме накара да променя решението си. Качих се горе. Джейн отвори вратата и ѝ казах: – Съжалявам, Джейн, но вече не искам да се развеждам.

Тя ме погледна изненадано и после докосна челото ми. “Имаш ли температура?”. Отдръпнах се и казах: – Съжалявам Джейн, но няма да се разведа. Бракът ми беше скучен, защото  аз не го цених, а не защото не се обичаме повече. Сега разбирам, че докато я носех в сватбения ни ден, трябваше да я нося в ръцете си, докато смъртта не ни раздели. Джейн започна да разбира смисъла на думите ми. Тя ме удари, затвори вратата и избухна в сълзи.

Слязох долу и си тръгнах. По пътя спрях в магазин за цветя и поръчах на жена ми букет цветя.

Продавачът попита какво да напише на картичката. Усмихнах се и написах: “Ще те нося в ръцете ми всяка сутрин, докато смъртта ни раздели.”

Тази вечер се прибрах у дома с букет цветя и усмивка на лицето влязох в спалнята ни. Жена ми лежеше на леглото. Мъртва.

Тя се е борила с рак в продължение на месеци, но аз бях толкова зает с романа ми с Джейн, че дори не бях забелязал. Съпругата ми знаеше, че скоро ще умре и в същото време искаше да ме предпази от гнева на нашия син, който би се сблъскал с мен в случай на развод. Най-важното за нея беше в очите на сина ни аз да бъда любящ съпруг…

Малките детайли са много важни в отношенията. Те не са в къщата, колата или парите в банка. Тези неща създават благоприятна среда за щастие, но сами по себе си не носят щастие.

Вижте още: 10 съвета на тези, които знаят собствената си стойност

Така че отделете време, за да бъдете добър приятел със съпругата си, и обръщайте внимание на малките неща, които създават близост между вас. И нека вашият брак да бъде щастлив!

Ако не споделяте тази история, разбира се, нищо няма да ви се случи. Но ако я споделите с приятелите си, може да спаси нечий брак!

Много нещастия в живота ни се случват, защото не разбираме колко близо сме до успеха, преди да се откажем.