НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Най-добрият начин за събиране и съхранение на семената от домати

Най-добрият начин за събиране и съхранение на семената от домати

0
Най-добрият начин за събиране и съхранение на семената от домати
Най-добрият начин за събиране и съхранение на семената от домати

Много градинари вече започнаха да събират семената от домати за следващата година. От кои домати е по-добре да събираме семена? Как да ги обработваме правилно? И защо, не всички семена са подходящи за отглеждане на разсад. Това са съветите, които дават по-възрастните градинари.

От много години правя така: откъсвам доматите (за предпочитане от средата на растението и най-добрите), оставям ги да узреят, така сякаш вече са презрели, а след това в буркан събирам семената и заливам с вода в продължение на три дни, след това измивам семената, подсушавам и съхранявам в пакети. Ако те са добре изсушени, тогава не е необходимо да се обработват допълнително.

Някои смятат, че от хибридни растения може да отгледате същите домати. Това не е така! Тъй като от хибридите F 1 не би трябвало да се събират семена, доматите няма да са вкусни. Проверено от собствен опит.

Вземете домата, от който ще събирате семена от най-долната чепка. Не търсете по-голям домат. Голям – не означава по-добър, освен ако просто сортът е такъв.

Може би той е пораснал такъв само тази година и това е просто съвпадение. Вземете тези домати, които имат всички типични характеристики за даден сорт: размер, плътност, вкус.

Не събирайте семената от съвсем презрели домати. Факт е, че семената от такива плодове могат да имат добра кълняемост и след това напълно да изгубят тази способност. По-добре да ги откъснете по-рано и да ги оставите да дозреят на слънце.

Преди да взема семената, оставям на перваза на прозореца доматите, за да узреят добре, режа ги наполовина и леко притискам и събирам сока в купа.

Покривам буркана с тензух и го оставям на тъмно място в продължение на три дни. Не добавям вода. Във водата семената просто могат да умрат. Веднага щом видя мехурчетата на повърхността, сокът става по-светъл, започвам да разделям семената.

Добавям чиста вода, разклащам буркана, така няколко пъти.

Отделям не добре узрелите семена. На чаша вода слагам две щипки сол, разбърквам. Слагам семената в този разтвор и просто разклащам. Добрите семена ще се спуснат на дъното и всички некачествени ще изплуват.

Много хора не знаят, че семената на доматита не губят своите свойства до 8 години. Но от опит знам, че е по-добре да се използват семена, които не са на повече от 4 години.

Много е важно да разпределите всички семена в пакетчета и да ги надпишете! Е, ясно е, че семената трябва да се вземат само от тези домати, които не са били засегнати от фитофтора.