НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Размножаване на хвойна в няколко прости стъпки

Размножаване на хвойна в няколко прости стъпки

0
Размножаване на хвойна в няколко прости стъпки
Размножаване на хвойна в няколко прости стъпки

Tуя, хвойна, кипарис и другите иглолистни растения са се превърнали в неизменна част от нашата градина. Но цената на разсада е доста висока – за няколко растения все ще може да си я позволите, но какво, ако имате нужда от повече?

За щастие, има достатъчно иглолистни издънки, като най-добро време за това е зимата. Ако вие или вашите приятели вече имате храсти или дървета в градината, които бихте искали да размножите, тази зима е вашия шанс.

Кога да отрежете резниците хвойна?

Размножаване на хвойна в няколко прости стъпки

През февруари, когато ни се струва, че зимата няма да свърши, иглолистните дървета усещат приближаването на лятото и започват постепенно да растат. Външно те са оковани от студ, но под снежната покривка започва бавното движение на хранителни сокове. В това време от годината е необходимо да се пристъпи към издънките – растенията са “настроени” за развитие и са добре вкоренени. Освен това през зимата има по-малко шансове да се появят болести или вредители по иглолистните дървета, които също зимуват.

В края на зимата слънцето не пече толкова силно, но си струва издънките хвойна да се присадят бързо, а след това – да се засадят по местата, които сте предвидили.

Как да отрежете хвойната?

Резниците хвойна на възраст от 4 до 8 години са най-подходящи. При по-младите екземпляри преждевременното подрязване може значително да повлияе на формата на короната, а при прекалено възрастните се понижава способността за вкореняване.

Нарежете страничните клони от порядъка на 2-3 реда с дължина 7-10 см. Съберете ги заедно с парче кора от миналата година, което се нарича “пета”. Ако на основата на резниците хвойна останат големи парчета кора, те трябва внимателно да се отрежат, така че да не провокират появата на гниене.

При иглолистни дървета с разнообразна корона резниците се събират от страната, която е по-добре осветена от слънцето, а при иглолистни дървета с пирамидална форма – от централната част на короната, а не отстрани.

Започнете вкореняването на резниците непосредствено след прибиране на реколтата, като ги съхранявате в продължение на максимум няколко часа в мокър торфен мъх.

Как да вкорените хвойната?

Вкореняването на иглолистни дървета е трудна задача, но само на пръв поглед. Прочетете стъпките за вкореняване на резници на иглолистни растения.

  1. Почистете долните части на резниците и игличките с остър нож, така че 3-4 см от основата да останат голи.
  2. Поставете ги в буркани с разтвор за стимулиране на корена (Корневин, Епин и др.) в продължение на 12 часа. Пригответе разтвора съгласно инструкциите на опаковката.
  3. Поръсете „петите“ на резниците със сух стимулант за растеж.
  4. Разстелете парче тънка хартия на масата или 30-литрова торба за отпадъци с отрязано дъно.
  5. На половината от торбата поставете слой мокър торфен мъх.
  6. Върху мъха поставете резниците, така че почистената част да е върху него, а останалата част да остане “висяща” във въздуха.
  7. На върха на основата на резниците положете втори слой торфен мъх и покрийте с другата част на торбата.
  8. След това завийте на руло, превържете и поставете в опаковка от сок или мляко (подходящ е всеки непромокаем, устойчив съд).
  9. Поставете опаковките на светло на прозореца.
  10. Уверете се, че издънките се осветяват от слънцето възможно по-дълго (най-малко 10 часа на ден), но не са изложени на пряка слънчева светлина.

Как да се грижим за вкоренените резници на иглолистни дървета?

Всъщност, издънките не изискват почти никаква грижа. За да не изсъхнат, е достатъчно да ги поливате с вода на всеки 7-10 дни. А за по-бързо вкореняване и за да не се появи мухъл, е препоръчително да проветрявате помещението всяка седмица. Два пъти месечно пръскайте резниците с разтвор от Епин според указанията и до април бъдете готови да ги изкарате на балкона.

Желателно е терасата да бъда остъклена или да защитите растенията от колебания в температурите и силата на вятъра. Не забравяйте, че е най-добре да вкоренявате резниците хвойна при температура 18-20 ° C, а ако времето не позволява, е по-добре да не бързате с преместването им.

Кога и къде да присадите вкоренени резници на иглолистни дървета?

Присаждането на иглолистните дървета от саксията навън може да се извърши, като започне  средата на май. За да направите това, трябва да подготвите специален сенчест ъгъл в градината.

Изкопайте плитка (до 10 см) дупка, изсипете няколко сантиметра пясък на дъното и след това преминете към присаждането. Вкоренените резници се прехвърлят в дупките заедно с торфения мъх, за да не се повредят тънките корени. Поръсете с пръст. Непосредствено след засаждането, монтирайте над тях дъги, на които е опънат тънък слой найлон. Подобен парник ще предпази младите иглолистни дървета от пряка слънчева светлина и вятър, ще им позволи да преживеят по-лесно присаждането и ще се адаптират по-бързо към новото място.

Вижте още: Мивката ви ще блести от чистота с помощта на това!

Когато хвойната порасне, трябва да я посадите на постоянно място в градина и да се грижите за нея, както и за другите растения.