НАЧАЛО ЗДРАВЕ Защо не трябва да ядете картофи, които изглеждат така!

Защо не трябва да ядете картофи, които изглеждат така!

0
Защо не трябва да ядете картофи, които изглеждат така!
Защо не трябва да ядете картофи, които изглеждат така!

Зелените картофи могат да бъдат опасни за вашето здраве!

Има няколко неща, които наистина обичаме. Едно от тях са картофите. От картофи може да направите толкова много невероятни ястия, техните възможности са буквално неограничени. Но картофите имат един недостатък – те трябва да се съхраняват в определена среда.

Всички сме чували, че картофите трябва да се съхраняват в суха и тъмна стая. Но съхранението на картофите във влажна и светла изба не оказва влияние върху вкуса.

И така, каква е уловката? Тя може да повлияе на вашето здраве!

Когато държите картофите в прекалено влажна или прекалено топла среда, вероятно сте видели какво се случва – обикновено се появяват издънки и дори една от страните става леко зелена. Все пак можете да отрежете тези покълнали части, преди да сготвите картофите. Защо да ги отрежете? Защото са заразени с отрова, наречена соланин.

Соланинът се намира в картофите, когато се съхраняват в неправилна среда твърде дълго (както вече казахме, във влажна, светла и топла среда). Ако ядете картофи в тази форма, соланинът може да ви направи много неприятна изненада под формата на болест, понякога с фатален изход.

New York Times съобщава, че човек, който тежи 45 килограма, трябва да изяде 450 грама зелени картофи, за да се разболее. Това са няколко печени картофа. Така че едно малко парче няма да ви навреди.

Толкова често се случва повечето смъртни случаи от соланин да са по време на глад, когато хората са принудени да ядат каквото могат, за да не гладуват – дори и това да са зелени картофи.

Вижте още: Как да приготвите балсам за вашия черен дроб?

Според Ирландския орган по безопасност на храните трябва да знаете, че ако сте получили твърде много соланин след консумация на картофи, бихте имали болка в стомаха и сънливост. Те също така предполагат, че можете да оберете зелените картофи и да ядете онези части, които не са зелени, но ако картофите имат горчив вкус, незабавно ги изхвърлете.