НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ако сте били на зъболекар и ви се появи подутина, повикайте линейка!

Ако сте били на зъболекар и ви се появи подутина, повикайте линейка!

0
Ако сте били на зъболекар и ви се появи подутина, повикайте линейка!
Ако сте били на зъболекар и ви се появи подутина, повикайте линейка!

Ако сте били на зъболекар и ви се появи подутина, повикайте линейка!

Науката отдавна е доказала, че тялото ни е добре координиран механизъм, в който всичко е свързано. Когато нещо се случва в една част на тялото, то може да се отрази веднага в друга. Но много малко хора знаят, че устата може да бъде свързана със сърцето и дори с дланта.

Ендокардитът е възпаление на мембраната на сърдечните клетки и клапите. Това се случва, когато бактериите, гъбичките и други микроби от една част на тялото навлязат в кръвообращението и достигнат до сърцето. И там те заразяват самото сърце!

Именно това се случило наскоро с 27-годишен канадец, когото диагностицирали с ендокардит. Човекът се оплаквал от коремна болка, висока температура, нощни изпотявания и загуба на апетит.

Но най-интересното било, че той имал болезнена подутина на дланта си. Отначало лекарите изобщо не разбирали защо този млад мъж страда от ендокардит, но когато го попитали за събитията от последните две седмици, картината започнала да се изяснява.

Анализът на кръвта на младия мъж разкрила наличието на стрептококус саливариус. Това е бактерия, която обикновено се среща в устата. Също така, открили мъртва тъкан в далака и левия бъбрек и заразена тъкан на аортната клапа на сърцето.

Оказало се, че човекът е бил подложен на обикновена стоматологична процедура, по време на която бактериите са попаднали в кръвта му. Те засягат далака, бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове на ръката. Разпространението на бактериите през тялото води до ужасни последици.

За щастие, антибиотиците помагат за справяне с бактериалната инфекция. Те помагат да се излекуват почти всички нарушения, с изключение на сърдечните заболявания. За възстановяване на клапата е необходима хирургична намеса.

Така че, обикновено посещение при зъболекар изпратило млад и здрав мъж на операционната маса.

Ако не искате да пострадате и да похарчите много пари, никога не игнорирайте странните симптоми в тялото си! Няма значение дали е ръката или крака – дори и необичайна подутина на дланта на ръката ви може да подсказва за сърдечен удар!

Не забравяйте, че всичко в тялото е свързано, така че не закъснявайте с посещението при лекар, ако нещо ви безпокои!