НАЧАЛО ЗДРАВЕ 25 признака за рак, които хората пренебрегват, докато не стане късно

25 признака за рак, които хората пренебрегват, докато не стане късно

0
25 признака за рак, които хората пренебрегват, докато не стане късно
25 признака за рак, които хората пренебрегват, докато не стане късно

25 признака за рак, които хората пренебрегват, докато не стане късно

Симптомите на рак често се пренебрегват или се приписват на други заболявания. Но е много по-лесно лечим в ранните етапи! Трябва да сте много бдителни и внимателни към промените, които се появяват в организма ви, особено ако някой от семейството вече е болен или умира от рак.

Д-р Аарон Табор е съставил списък на основните симптоми, които могат да бъдат първите признаци на рак:

1) Наличие на отоци или възли, които могат да бъдат локализирани във всяка част на тялото. Най-често се напипват по време на душ.

2) Честото и болезнено уриниране може да сигнализира за развитие на рак на простатата или пикочния мехур.

3) Проблеми с червата – честа диария и запек. Особено ако са придружени от коремна болка.

4) Постоянни киселини в стомаха и болка след хранене могат да бъдат симптоми на рак на горната част на стомашно-чревния тракт.
Допълнителен признак: затруднено преглъщане.

5) Язви по тялото или на лигавиците могат да сочат за рак на кожата, устната кухина или външните гениталии.

6) Бързо ли отслабвате, макар и да не сте на диета? Това може да бъде ясен знак за развитието на рак, който ви изяжда отвътре.

7) Рязка загуба на тегло и чести разстройства на стомаха може да сочат за развитието на рак на стомаха, панкреаса, белите дробове или рак на хранопровода.

8) Наблюдава се леко повишаване на телесната температура? Ако няма други причини, това може да е знак, че тялото ви се бори с лимфом или левкемия.

9) Друг симптом на рака е постоянна умора.
Това е често срещано явление при хора с левкемия или други видове рак на кръвта, които са съпроводени със значителна загуба на кръв.

10) Постоянната безпричинна болка във всяка част на тялото или костите може да бъде симптом на рак. Обикновено тя не изчезва дори след употреба на силни препарати.

11) Всеки обрив по кожата или промяна в нейния цвят може да подсказва за развитието на рак. Някои от видовете му причиняват непоносим сърбеж.

12) Кръв в урината е друг признак, който не бива да се пренебрегва. Това може да е признак за рак на простатата или рак на пикочния мехур.

13) Ако забележите, че бенката ви започва да се уголемява или кърви? Време е да посетите лекар.

14) Ако по езика или по вътрешната повърхност на бузата забележите бели петна или дебело покритие, може би е време за лечение на стомаха. Или е показател за развитието на рак на устата.

15) Кръв от зърната? Може да имате рак на гърдата.
Забелязали сте кръв в изпражненията? Обърнете внимание на храносмилателния тракт. Кашлица с кръв показва проблем с белите дробове.

16) Трудност при преглъщане може да показва наличието на тумор в гърлото или хранопровода.

17) Обикновено луничките са напълно безвредни, но ако станат рязко по-големи или променят цвета си, посетете лекар. Това може да означава меланом.

18) Продължителната кашлица е друг признак за рак на белите дробове. Тя може да бъде и резултат от алергия.
Но, ако кашлицата се влоши с времето, трябва да се консултирате с лекар. Особено ако е в комбинация с недостиг на въздух и болка в гърдите.

19) Страдате от хроничен киселинен рефлукс (киселини)? Бъдете внимателни – това може да сочи за ракови образувания в хранопровода.

20) Постоянната диспнея не е нормална.
Особено, ако се появява дори по време на бърза разходка. Не забравяйте да проверите белите си дробове!

21) Често ли се събуждате през нощта в пот? Това е нормално, ако преминавате през менопауза. Ако не, не пренебрегвайте този важен симптом.

22) Големи и малки синини започват да се появяват по тялото без причина? Вашето тяло може да ви сигнализира за развитието на рак.

23) Непоносимата болка в ставите е страхотен признак, че в тялото ви се развива рак.

24) Болки в гърба, болка в таза и подуване на корема може да са признаци за рак на яйчниците. Трудно е да се диагностицира, така че внимавайте с тези симптоми.

25) Безпричинно подуване на крайниците също може да бъде признак за развитието на рак.

Бъдете внимателни към вашето здраве. Не пренебрегвайте горните симптоми. Това може да ви спаси живота.