НАЧАЛО ЗДРАВЕ Рецепта от лучени люспи срещу мазоли и гъбички по краката

Рецепта от лучени люспи срещу мазоли и гъбички по краката

0
Рецепта от лучени люспи срещу мазоли и гъбички по краката
Рецепта от лучени люспи срещу мазоли и гъбички по краката

Ето как да се възползвате от всички предимства на лучените люспи!

Не отдавна нашите прадеди боядисвали яйцата за Великден с отвара от лукови люспи, събирайки ги предварително в торбичка от плат. Тайнството, като правило, се извършвало във Велики четвъртък. Яйцата придобивали красив червеникав оттенък и изглеждали празнично на масата. И най-важното – нямало никаква салмонела. И това не е изненадващо, защото люспите на лука съдържат оцветяващото вещество кверцетин, известно със своите бактерицидни и антиоксидантни свойства.

Нещо повече, отварата от лучени люспи съдържа полезни микроелементи: желязо, калий, магнезий, калций, манган, хром, селен и много други. Този уникален набор от полезни вещества прави възможно широкото използване на лука в народната медицина.

Прах при рани и прорези

Тази рецепта била известна на войниците. При продължителните тежки походи те слагали люспите на лука в обувките си, за да предотвратят появата на мазоли, обриви и сърбежи. Изсушените люспи могат да бъдат смлени на прах, който да бъде поръсен върху малки рани. Ако в чорапите си добавите чаена лъжичка от този прах, той ще ви помогне да се отървете от гъбичките. Също така, прахът може да се добави към различни мехлеми. Благодарение на антисептичните свойства на лука, лечението се извършва бързо.

Отвара от лучени люспи

25-30 грама лучени люспи се почистват и заливат с 1 чаша вода, загряват се и се оставят да врат в продължение на 10-20 минути. След това се прецеждат. Получената отвара е полезна при гнойни рани и прорези, като се прилага върху болезнените места. Отварата лекува и ангина, дори гнойна!

В горещата и силна отвара дръжте краката си всяка нощ при гъбична инфекция. Изсушете ги във въздуха, без да бършете.

Можете също така да смесите отварата с глина, така че да се образуват плътни парчета и да ги прикрепите в продължение на 2 часа на болните стави или лимфните възли. След това парчетата се изхвърлят и не се използват отново. Всеки път трябва да приготвяте нови.

Отварата е подходяща и за укрепване на косата. Тя се втрива в корените на косата около час преди измиване. Благодарение на оцветяващите свойства на отварата, можете да придадете на косата си красив златист цвят. В този случай глицеринът (5 грама на всеки 100 грама отвара) се добавя към бульона. Ежедневно втривайте в косата си, докато се получи желаният цвят.

Защита на градината и домашните растения

Когато листата на краставицата започнат да пожълтяват, ги напръскайте с тази инфузия: поставете в кофа 2 шепа лучени люспи, залейте ги с вода и кипнете. Варете 2-3 минути, оставете настрана, покрийте с капак и оставете. След охлаждане прецедете през марля и разредете в пропорции: 2 литра вода на 1 кофа.

Вижте още: Замразените лимони лекуват всичко. Невероятно полезни!

Тази инфузия се пръска върху краставиците и другите култури, поливат се с нея растенията в градината, както и стайните цветя. Цветът на листата на растенията ще се възстанови, те ще започнат да растат по-бързо и ще дават повече цветя и плодове. Инфузията също така премахва почвата от вредители.

Това е уникално и многофункционално средство.