НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето как да стабилизирате хормоните, които причиняват затлъстяване

Ето как да стабилизирате хормоните, които причиняват затлъстяване

0
Ето как да стабилизирате хормоните, които причиняват затлъстяване
Ето как да стабилизирате хормоните, които причиняват затлъстяване

Ето как да стабилизирате хормоните, които причиняват затлъстяване

Отслабването е проблем, познат на много хора. Може да сте опитали различни начини да отслабнете – от диета до натоварени упражнения. Но тайната е много по-проста. Въпреки че диетата, упражненията и начинът на живот имат голямо значение за теглото ви, от значение са и вашите хормони. Хормоните контролират апетита и определят количеството мазнини, които ще се съхраняват в тялото. С контрола на тези хормони можете да контролирате и теглото си. Ето някои научно доказани начини за стабилизиране на тези хормони.

9 доказани начини за стабилизиране на хормоните, които причиняват затлъстяване

1. Инсулин
Инсулинът се произвежда в панкреаса и играе основна роля при определянето на количеството мазнини, които ще се съхраняват или изгорят. Нормалното ниво на инсулин е важно, защото по-високото или по-ниското ниво може да доведе до проблеми със здравето. За да поддържате оптимално ниво на инсулин, консумирайте по-малко захар и се придържайте към диета с повече протеини и намалено количество въглехидрати. Освен здравословното хранене е необходима и физическа активност. Сменете подсладените и газирани напитки със зелен чай и ще се почувствате много по-добре.

2. Лептин
Лептинът идва от мастните клетки в тялото ви. Неговата цел е комуникация с мозъка, когато усещането за глад е удовлетворено. Ако тази информация не може да бъде предадена, ще се чувствате гладни дори след хранене. Заедно с упражненията, въведете противовъзпалителни продукти в диетата. Лягайте си по-рано и спете най-малко 7 часа. Ако не сте отпочинали, тялото ви няма да може да произведе необходимото количество лептин.

3. Грелин
Противно на лептина, стомаха ви излъчва грелин, когато трябва да ядете. Нивото на грелин намалява, когато се нахраните. Ако това не се случи, няма да знаете колко храна е достатъчна за вас. За да поддържате нормалното ниво на грелин, трябва да спрете да консумирате газирани напитки, които са пълни със захар. Яжте храни, богати на протеини, вместо въглехидрати.

4. Кортизол
Кортизолът е хормон, който се отделя при стресови ситуации. Ако постоянно сте подложени на стрес, нивото на кортизола ще се повиши и вие ще ядете все по-често. Това води до затлъстяване. Изследванията показват, че хората, които имат мастни натрупвания около стомаха, отделят повече кортизол от нормалното. Упражнения като йога, медитация или каквато и да било дейност, която ви успокоява, ще ви помогне да намалите нивата на кортизол.

5. Естроген
Естрогенът е наистина важен хормон за жените. Регулира менструацията и репродуктивността. Ако увеличите нивото на естроген, е възможно да надебелеете и да се сблъскате с други хормонални проблеми. Вашето тяло може да не използва правилно нишестето и кръвната захар и тогава започва да натрупва мазнини. Уверете се, че вашата диета съдържа богати на хранителни вещества храни и редовно тренирайте.

6. Невропептид Y
Този хормон произвежда мозъчни клетки. И той е отговорен за усещането за глад. Този хормон също така увеличава желанието за храни, богати на въглехидрати и мазнини. Когато сте в стресови ситуации, тялото отделя повече от този хормон, заради това много хора преяждат, когато са притеснени. Можете да намалите количеството му чрез увеличаване на приема на протеини, хранене на редовни интервали и прием на повече хранителни влакна.

7. Глюкагон пептид 1
Този хормон се отделя, когато храната достигне долната част на храносмилателната система. Хормонът контролира нивото на кръвната захар и намалява чувството за глад. Ако тялото не излъчва този хормон не само ще ядете повече, а нивото на кръвната захар ще се увеличи и ще бъдете склонни към диабет. Консумирайте повече кисело мляко и морски дарове. Увеличете приема на зеленчуци и пробиотици.

8. Пептид YY
Този хормон се отделя в дебелото черво всеки път, когато ядете. Подобно на лептина, този хормон също ви казва, че сте сити. Намалете приема на въглехидрати и се опитайте да консумирате повече органични храни.

9. Холецистокинин
Повишените нива на този хормон могат да намалят апетита ви. Хормонът е особено важен, тъй като помага за правилното храносмилане на мазнините и протеините. За да поддържате оптималното му ниво, консумирайте повече протеини и яжте само добри мазнини. Тук се отнасят мазнините от риба, яйца и зехтин.