НАЧАЛО ЗДРАВЕ 9 вида мускулно напрежение, причинени от потиснати емоции

9 вида мускулно напрежение, причинени от потиснати емоции

0
9 вида мускулно напрежение, причинени от потиснати емоции
9 вида мускулно напрежение, причинени от потиснати емоции

Много от нас имат потиснати емоции, без дори да осъзнават това. Всъщност, години, дори десетилетия, могат да минат, без да сте наясно с блокираната енергия, която пазят вашите мускули. Тази потисната енергия е отговорна за множество заболявания и хронични здравословни състояния. Факт е, че тялото ви не забравя.

Какво води до хронично мускулно напрежение?
Според много изследвания напрежението в мускулите е причинено от четири неща. Първо, това са социалните условия. Това започва от най-ранна възраст и тези условия зависят от семейството, приятелите, учителите и обществото като цяло. Голяма част от напрежението е резултат от неизказаните социални вярвания, които трябва да приемете. Например, мнозина са учени, че само бебета плачат и те потискат всяко желание за плач.

Втората причина е травмата. Травматичните преживявания могат да бъдат от строги родители, до крайно насилие или злополука. Когато не се справяте правилно с тези травматични преживявания, те водят до хроничен страх, стрес и други подобни. Тези състояния причиняват напрежение в мускулите, което е отговорно за други здравословни проблеми.

Третата причина е психологическото напрежение. Това включва всякакъв вид тревожност, чувство на неудовлетвореност, тъга или гняв, които се развиват в резултат на вашето възприятие.

Последната причина са навиците и стреса от околната среда. Например, заседналият начин на живот увеличава физическата болка, защото не давате на мускулите шанса да се отърват от напрежението. Други навици като лоша стойка, употреба на наркотици, нездравословно хранене и замърсяване увеличават шансовете за хронично напрежение в мускулите.

Според изследване от 2012 г. в Съединените щати, 25.3 милиона американци страдат от хронична болка всеки ден. Това изследване показва суровата реалност – много от нас страдат ежедневно от мускулно напрежение. За да се отървете от напрежението, трябва да знаете причината за това.

1. Напрежение в раменете: отговорности
Когато се почувствате поразени от стреса в живота си, вие натрупвате тези чувства в раменете си. Напрежението в раменете е тясно свързано със социалните и емоционалните отговорности, както и с болката на другите хора. Поради това много емпати, лечители и полагащи грижи страдат от хронично напрежение в раменете.

2. Напрежение във врата: страх и потискане
Напрежението във врата е свързано с чакрата в гърлото и неспособността да се комуникира правилно или да бъдете автентични. Страхът и безпокойството често се натрупват там, най-често като физическа реакция от опасност. Напрежението в областта на врата също може да бъде свързано с проблеми с доверието.

3. Горна част на гърба: тъга и отчаяние
Неизказаната и потисната скръб се акумулира в горната част на гърба. Тъй като тази част е близо до сърцето, тук са емоциите, свързани със загубата и разбитото сърце.

4. Средната част на гърба: несигурност и безпомощност
Традициите на лечение като рефлексология свързват средната част на гърба с усещане за безпомощност, безнадеждност и несигурност. Ако смятате, че никой не ви подкрепя, вероятно изпитвате напрежение в тази част на тялото.

5. Долна част на гърба: вина, срам и безполезност
Долната част на гърба често се свързва с ниско самочувствие и невъзможност за себеприемане. Чувства като вината, срама и дори сексуалната неадекватност се съхраняват тук.

6. Стомах: неспособност да се справяте с емоциите
Ако усетите напрежение или тежест в стомаха, може би имате проблем със справянето, както с положителните, така и с отрицателните емоции.

7. Вътрешната част на бедрата: страх от уязвимост
Вие сте нервни и не вярвате на другите хора? Ако страдате от социална тревожност, вероятно ще почувствате болка във вътрешната част на бедрата си. Тъй като краката са биологично програмирани да тичат, когато има опасност, страхът от другите често се съхранява тук.

8. Външна част на бедрата: раздразнителност и непоносимост
Колко бързо живеете живота си? Колкото по-бързо и по-безсмислено живеете, толкова повече чувство на неудовлетвореност се съхранява в тези мускули. Работата и личният живот могат да окажат огромно влияние върху напрежението в тази част на тялото.

9. Седалището: гняв и ярост
Колко често се занимавате с хора, които са истински кошмар? Гневът и потиснатата ярост често се съхраняват в задните части.

Как да се отървем от потиснатите емоции?
Почувствайте емоциите. Един от най-лесните начини да се отървете от напрежението във вашите мускули е активното усещане за емоциите, които изпитвате. Разбира се, това не винаги е възможно, така че в края на всеки ден, усетете емоциите от изминалия ден. Това чувство може да бъде придружено от плач, викове и други подобни.
Не съдете. Когато преценявате емоциите си и ги делите на добри и лоши, всъщност влошавате страданието. Вместо това, приемайте емоциите само като емоции. Те не трябва да означават нещо.
Водете дневник. Оставете всичките си емоции в дневника.
Бъдете внимателни към себе си. Мускулното напрежение се засилва от негативния вътрешен глас, което на свой ред увеличава напрежението. За да се отървете от този цикъл, бъдете добри към себе си. Поглезете се като дете или като най-добрия си приятел.
Разтегнете мускулите. Правете просто упражнения за разтягане или практикувайте йога. Достатъчни са дори 5 минути на ден.
Дишайте дълбоко. Плиткото дишане намалява притока на кръв и повишава тревожността. Дълбокото дишане успокоява ума.
Отидете на масаж. Потърсете лицензиран масажист, за да намалите напрежението в мускулите.
Медитирайте. Медитацията е чудесен начин съзнателно да се отървете от напрежението.
Терапия чрез изкуство. Изразете емоциите чрез рисуване, снимане, скулптуриране или друг начин на изразяване.