НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО По ръката човек може да определи от каква болест страда

По ръката човек може да определи от каква болест страда

0
По ръката човек може да определи от каква болест страда
По ръката човек може да определи от каква болест страда

По ръката човек може да определи от каква болест страда

Ръцете съхраняват всякакъв вид информация: използвайки я като от книга, можете да разберете не само за миналото и бъдещето на човека, неговите наклонности и характер, но и за неговото здравословно състояние – просто трябва да разгледате ръцете внимателно.

Червените длани сочат за токсично увреждане на черния дроб: възможен е хепатит или хепатоза. “Мраморната” кожа на дланите говори за проблеми с вегетативната нервна система.

Ако кожата на дланите придобие жълтеникав оттенък, тогава със сигурност има промени в черния дроб или жлъчния мехур (хепатит, жлъчни камъни, нарушения в жлъчните пътища, холангит, холецистит).

Кафяви петна по външната част на ръката говорят не само за възрастта (пигментното оцветяване на кожата, характерно главно при възрастните хора), но също така означават, че имате проблеми с жлъчния мехур.

Ако кожата на ръката и особено на дланта се дели на малки люспи, това може да е сигурно свидетелство за липсата на витамини А и D. Ако от дланите се отлепват големи люспи, трябва да се свържете с дерматолог.

Температурата на ръката – барометър за състоянието
Студените ръце – знак за нарушена периферна циркулация, тялото има недостиг на никотинова киселина. Следователно, трябва да се погрижите да попълните този запас с витамини или да добавите към диетата си храни, които съдържат тази киселина в изобилие: млечни продукти, месо, риба, гъби, елда, боб, зеле.

Ако дланите, напротив, горят, това означава, че черният дроб не може да се справи с интоксикацията, причинена от лекарства, алкохол, химикали.

Синдромът “полазване на мравки” по дланта показва, че човекът има проблеми с ендокринната система.

Влажните ръце също показват ендокринни нарушения – вероятно хипертиреоидизъм. А сухата и бледа кожата на дланите говори за хипофункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Ако се наблюдава често изтръпване на малките пръсти, човек трябва да се консултира с кардиолог – тези проблеми са свързани със сърдечно-съдовата система. Изтръпване на палеца показва слабост на дихателната система.

Ако по кожата на крайните фаланги има дълбоки надлъжни гънки, които приличат на бръчки, трябва да обърнете внимание на ендокринната система – може би имате хипотиреоидизъм или диабет.

Ако върховете на пръстите придобият лилав цвят, трябва да обърнете внимание на храносмилателната система. Тъмно червен или дори лилав цвят – трябва да обърнете внимание на бъбреците и черния дроб. Петна по хълмовете на Венера са възможен знак, че не всичко е наред с половите органи.

Сърбеж по страничната повърхност на показалеца на дясната ръка показва проблеми, възникнали в работата на дебелото черво. Неравностите по кожата на задната повърхност на показалеца често показват проблем с жлъчния мехур.

Пукане в ставите – признак за недостиг на калций
Могат да се направят много интересни изводи, като се обърне внимание на състоянието на ставите. Твърде гъвкавите стави (както и обратно) при общ намален тонус на мускулите на пръстите означава нередност в черния дроб и жлъчния мехур.

Пукане на ставите на ръцете показва липса на калций в тялото. Неправилната форма на болезнените стави на пръстите е признак на артроза. Най-често такива промени се проявяват при хора, страдащи от подагра.

Ако ставите болезнено се подуват и се появява зачервяване, спешно се консултирайте с лекар. А болката между втората и третата фаланга на безименния пръст и показалеца предупреждава за предстоящото проявление на сериозно заболяване в коленните стави.

По формата на ръката може да определите бъдещите проблеми
Колкото по-широка е дланта, толкова по-крепко е здравето. Въпреки това, хората с широки длани и къси пръсти са склонни към смущения в кръвоносната система, главно към повишаване на кръвното налягане.

Тесните длани с тънки дълги пръсти и бледа кожа обикновено се срещат при хора с фина нервна система, реагиращи на внезапните промени в температурата или атмосферното налягане, смяна на часовия пояс, резките звуци и емоционалното претоварване.

Хората с пухкави длани често имат проблеми с кръвообращението: намален метаболизъм, възможна е хипофункция на щитовидната жлеза.

Точката на болка показва проблем с определен орган.
Според китайската медицина точката в самия център на дланта се счита за енергиен център на целия организъм. Ако рязко я натискате с палеца на другата ръка и усетите пронизваща болка – това означава, че имате сериозни здравословни проблеми и е необходимо сериозно да се погрижите за вашето благополучие.

Ако начертаем въображаема линия от точката между малкия пръст и безименния към китката, тогава последната трета от тази линия на дланта (от китката) съответства на зоната на черния дроб и жлъчния мехур: болката, която се появи тук при натискане, означава, че има нередности в работата на тези органи.