НАЧАЛО ЗДРАВЕ Лекари откриха наистина лесен начин да се предпазите от инсулт

Лекари откриха наистина лесен начин да се предпазите от инсулт

0
Лекари откриха наистина лесен начин да се предпазите от инсулт
Лекари откриха наистина лесен начин да се предпазите от инсулт

35 минути на ден – и всичко ще бъде наред.
Лекари откриха наистина лесен начин да се предпазите от инсулт.

Ежедневните 30-минутни разходки могат да намалят вероятността от преждевременна смърт вследствие на инсулт и да направят последствията от хеморагията по-малко опасни.

Изследването, за което пише “MDlinx”, е публикувано в списание “Neurology”.

“Намираме все повече и повече доказателства, че физическата активност предпазва мозъка от болести.

Ще продължим да наблюдаваме и експериментираме, за да разберем как нивото на физическата активност влияе върху тежестта на последствията от инсулт”, казва Катрина Суннерхаген от университета в Гьотеборг, Швеция.
Клетките на човешкото тяло се нуждаят от постоянно снабдяване с хранителни вещества и кислород.

Много от тях могат да живеят десетки минути или дори часове без кислород, но в крайна сметка неговият дефицит ще доведе до унищожаването на клетъчните “електроцентрали” на митохондриите и до други нарушения на работата на клетките, което води до тяхната масова смърт.

Най-уязвими в това отношение са мозъчните клетки – кислородният глад причинява много сериозни необратими ефекти в рамките на няколко минути. Такива промени могат да се появят както по време на инсулт, така и при по-малко сериозни проблеми при работата на кръвоносните съдове на мозъка.

Общо са изследвани данните от приблизително 2300 пациенти, които наскоро са претърпели инсулт и са преминали рехабилитационна терапия. Лекарите проучват диетата, начина на живот и други фактори, които могат да допринесат за проблеми в работата на кръвоносните съдове на мозъка.

Както се оказа, основният рисков фактор за развитието на най-тежките форми на инсулт и исхемични атаки е липсата на физическа активност и заседнал начин на живот.

Средно съществува 1.2 пъти по-голяма вероятност за кръвоизлив в мозъка, при тези, които не се занимават със спорт, отколкото при техните връстници, които редовно се упражняват и извършват ежедневни разходки. Изследователите са установили, че леката и умерена физическа активност е еднакво полезна.

Както подчертава “Sunnerhagen”, те ще продължат да изследват защо активните хора са по-малко склонни към тежки форми на инсулт.

Бъдете активни и ходете всеки ден!