НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Това ще се случи, ако оставите портокалови кори в буркан за седмица

Това ще се случи, ако оставите портокалови кори в буркан за седмица

0
Това ще се случи, ако оставите портокалови кори в буркан за седмица
Това ще се случи, ако оставите портокалови кори в буркан за седмица

Това ще се случи, ако оставите портокалови кори в буркан за седмица

Вътрешността на портокала е толкова вкусна, че много малко хора се замислят за ползите от кората му. Портокаловата кора много често, несправедливо, се изхвърля в кофата, а не се използва по предназначение. Не става въпрос само за витамин С, а за предимствата, от които всяка домакиня може да се възползва.

Почистващ препарат
Портокаловата кора съдържа достатъчно етерично масло, за да може да я използвате като антибактериален и почистващ препарат, за което няма никакво съмнение, че е екологично чист.

Почистването на микровълновата фурна ще бъде истинско удоволствие. Поставете портокаловата кора в купа и изсипете 300 мл. вода. Поставете в микровълновата фурна за максимум 7 минути, след което я избършете само с кърпа отвътре. Можете също така да я почистите с лимон.

Дъската за рязане може да бъде почистена бързо и лесно. Поръсете малко сол и я изтъркайте със свежа кора.

Кафеварката отново ще свети като нова, ако я изплакнете с това средство: добавете кора от портокал и две чаени лъжички сол към чаша студена вода. За една минута, разклатете кафеварката.

А, ако се нуждаете от универсално средство за мазни петна, просто залейте портокалови кори с оцет за една седмица, след това излейте течността в спрей-бутилка.

Можете да използвате портокалови кори и в съдомиялната, за да предотвратите появата на петна от препарат по съдовете.

Чай
Класическият черен чай се комбинира с много подправки. Неговият вкус буквално се слива с изразения аромат на портокаловата кора. Малко карамфил и вашият невероятен чай е готов.

Подправка
Портокаловата кора се използва не само в чайове и безалкохолни напитки, но и в ястия. В този случай, портокаловата кора трябва да се изсуши на слънце или във фурната и след това да се настърже на ренде. За месо, и особено за пилешко, портокаловата кора е задължителна подправка. И ако не сте пробвали да я добавите към горчицата, това кулинарно откритие ви очаква.

Ароматизатор
Известно е, че свежите кори излъчват силен аромат. Те насищат въздуха с полезни етерични масла, които отблъскват насекомите. Това свойство е полезно в ежедневието, защото дори молецът се страхува от това мощно средство.
Ако имате портокалови кори, не е необходимо да купувате ароматизатори. Внимателно почистете плода, за да получите чаша от кората. За фитил ще служи опашката, която обикновено остава по време на почистване. Налейте зехтин, оставете го да попие във фитила и запалете.

Захаросани плодове
И за десерт – захаросани кори! Потопете ленти от кората във вода за ден-два, като сменяте водата няколко пъти. След това залейте с прясна вода и варете 20 минути. Подгответе сироп (половин чаша захар на чаша вода) и варете в него корите до прозрачност. След това прецедете и оставете да изсъхнат (можете да ускорите процеса във фурната). Сладкото за чая е готово.

Колко много ползи само! Портокаловото масло подсушава мазната кожа и я почиства дълбоко. А за коледната трапеза можете да си направите портокалови свещи.