НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ако спрете пушенето, всичко това ще се случи с тялото ви

Ако спрете пушенето, всичко това ще се случи с тялото ви

0
Ако спрете пушенето, всичко това ще се случи с тялото ви
Ако спрете пушенето, всичко това ще се случи с тялото ви

Много от вас се чудят, какво ще се случи с тялото им, когато откажат пушенето? Не се притеснявайте, имаме отговор на любопитството ви и след като го прочетете, със сигурност ще оставите този лош навик далеч от вас.

“По-добре късно, отколкото никога” – е най-подходящата поговорка за хората, които пушат от много дълго време и сега най-накрая се опитват да го откажат. С тютюнопушенето идва серия от смъртоносни нарушения – от рак на белия дроб до сърдечни удари и инсулти. Обикновено пушачите умират средно с 10 години по-рано от непушачите, което прави живота им много по-кратък.

Това се случва с тялото ви веднага щом спрете да пушите:

1) Подобрява се кръвообращението:

Това се случва часове или дори минути, когато спрете да пушите. В рамките на няколко часа кръвообращението ви ще се подобри значително и ще направи сърдечната ви честота и кръвното ви налягане по-здрави. Никотинът е отговорен за повишаване на кръвното налягане и увеличаване на сърдечната честота. Прекратяването на пушенето също ще затопли пръстите ви поради правилното кръвообращение в тялото ви.

2) Вашето тяло ще премине етапа на евакуация:

Когато решите да откажете пушенето, в началото ще ви бъде много по-трудно, тъй като тялото и умът ви ще са сериозно пристрастени към никотина, а отсъствието на цигари ще доведе до редица проблеми за вас. Хората често подценяват силата на никотина и не осъзнават зависимостта, докато не спрат да го използват. Ако най-после сте направили сериозното решение, може да срещнете редица проблеми, като главоболие, напрежение, замайване, умора, гадене, кашлица, понижаване на кръвното налягане.

В допълнение към тези симптоми, може да имате затруднения в съня и повишен апетит. Тези симптоми ще ви притеснят и ще ви карат да посягате към цигарите, но трябва да покажете истинската си воля. Не е нужно да се притеснявате, защото всички тези симптоми постепенно ще изчезнат с течение на времето.

3) Ще преминете интелектуален стрес:

Това означава, че мозъкът ви ще бъде объркан и ще се държи странно. Той ще ви изпраща сигнали да отидете и да запалите цигара, поради пристрастяването ви към никотина, което е отговорно за всички тези заплетени и вредни решения.

През този период очаквайте промени в настроението, гняв, депресия, хаос, безпокойство, раздразнение и много силно желание за цигари и храна. Подобно на етапа на евакуация, това са само временни симптоми, които изчезват с течение на времето. В зависимост от продължителността на пушенето може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

4) Ще напълнеете:

Никотинът, който влиза в кръвообращението, изпраща сигнал към мозъка ви, който от своя страна освобождава натрупаните мазнини в тялото и ви кара да се чувствате пълноценно. По този начин хората, които пушат, не ядат много поради чувството на ситост, което получават всеки път, когато пушат.

Но когато не пушите и не приемате повече никотин, който да изпълнява горната функция, това ви кара да се чувствате много гладни всеки път, когато искате да пушите. По този начин, в крайна сметка ще ядете повече и е възможно да натрупате излишно тегло.

Вижте още: Домашен мехлем при тежест в краката и болки в ставите

5) Подобряване на дишането:

Докато сте пушач, вашите дробове са пълнят с вреден дим, който пречи на функцията на белите дробове и ги прави безполезни поради наличието на гъст дим. Когато спрете да пушите, белите дробове започват да се възстановяват и да функционират нормално, което ви позволява да дишате по-лесно.