НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ароматните свещи могат да бъдат опасни особено за малките деца

Ароматните свещи могат да бъдат опасни особено за малките деца

0
Ароматните свещи могат да бъдат опасни особено за малките деца
Ароматните свещи могат да бъдат опасни особено за малките деца

Много хора купуват и използват ароматни свещи, за да декорират дома си и да създадат релаксираща или романтична атмосфера.

Можете дори да ги запалвате всеки ден, когато се приберете от работа, за да се отпуснете и да се насладите на аромата им.

Но следващия път, когато искате да използвате ароматни свещи, преценете плюсовете и минусите.

Майката Мегън Бъдън от Ню Джърси осъзнала, че свещите могат да бъдат опасни. Докато се грижила за сина си Джими, тя забелязала черни точки в областта на ноздрите.

Жената била сериозно разтревожена. Мегън си спомнила, че през нощта горели две ароматни свещи. Когато извадила пакета със свещи, за да прочете инструкциите, било написано, че свещите не трябва да горят повече от 3 часа наведнъж.

В нейния случай всяка свещ горяла около шест часа. Мегън осъзнала, че във въздуха имало сажди, които се разпространили в стаята.

Всъщност Джими дишал тези сажди в продължение на шест часа.

Тъй като частиците от сажди лесно се пренебрегват поради малкия им размер, те са опасни за здравето на децата. Токсините на свещите могат да причинят различни заболявания и сериозни усложнения.

Екологът Ан Стейнман от университета в Мелбърн предупреждава, че тези свещи могат да причинят “увреждане на мозъка, белите дробове и централната нервна система, както и да причинят трудности при развитието”.

А точно това иска всеки родител да избегне.

За щастие бързата реакция на Мегън спасила живота на сина си. Момчето вече е на 1 година и половина и е напълно здраво.

Вижте още: Свеж въздух от Нова Зенландия се продава по 100 долара за опаковка

За да избегнете тази опасност, експертите съветват купуването на свещи с къси фитили и краткото им запалване в добре проветриви помещения. Също така използвайте органични ароматни свещи за вашата собствена безопасност.

Ако вие или вашите близки обичате свещите, важно е да разберете и да прецените рисковете, когато ги използвате с малки деца.