НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Направете си вино от ябълки в домашни условия

Направете си вино от ябълки в домашни условия

0
Направете си вино от ябълки в домашни условия
Направете си вино от ябълки в домашни условия

Днес ви представяме мастър клас за приготвяне на ябълково вино.

Много градинари страдат от отглеждането на ябълкови дървета. През първата година те събират две дузини плодове, а през втората – всички торби, кошници и кофи са пълни с ябълки. От тази реколта можете лесно да приготвите вкусно домашно вино.

От по-сочните и сладки ябълки, се получава и по-вкусна напитка, но ако е необходимо, можете да направите вино от сладко-кисели сортове. За да реализирате плана си, ще ви трябват:

  • ябълки;
  • захар;
  • винена мая;
  • захаромер;
  • съд за ферментация и съхранение на вино;
  • месомелачка;
  • 1 кв.м. марля или тюл;
  • 50-100 см тънка тръба от силикон или PVC с диаметър 5 мм.

Как да направите вино от ябълки сами?

След като приготвите всички необходими продукти и оборудване, можете да започнете да приготвяте виното у дома. Основната работа отнема около 2-3 часа (в зависимост от количеството ябълки), но ще получите готовата напитка само след 2 месеца.

Измийте ябълките

Ако сте ги откъснали от градината си и не сте ги пръскали с никакви препарати, достатъчно е само да ги изплакнете под течаща вода. Ако обаче сте ги купили от магазина или сте обработвали градината си срещу болести и вредители, препоръчително е да потопите ябълките в съд с топла вода и внимателно да ги изтъркате.

Нарежете ябълките

Ябълки със среден и малък размер е достатъчно да бъдат нарязани на половина или на четири части, а по-големите разновидности – на 6-8 части. В същото време трябва да премахнете дръжката от плода, но не отделяйте сърцевината.

Смачкайте ябълките

С помощта на кухненски робот с дюза или обикновена месомелачка, превърнете всички ябълки в каша. Поставете получената смес в подходящ съд (касерола, тенджера или кофа).

Прецедете сместа през марля

Вземете квадратна марля или тюл с размери 50 × 50 см, поставете я в тенджера. В центъра излейте 1 литър от ябълковата смес, завържете марлята като торбичка и изцедете сока. Сухата смес може да бъде изхвърлена или използвана за компост в градината.

Ако имате сокоизстисквачка, тази стъпка няма да е нужна, а времето за приготвяне ще бъде сравнително намалено.

Отстранете пяната от сока

За тази цел използвайте голяма лъжица. По принцип пяната не е опасна и, ако се остави, няма да влоши процеса.

Измерете захарта в получения сок

За да направите това, вземете висок и тесен съд, изсипете сок в него и потопете захаромера. Скалата ще ви покаже началното ниво на захарта (обикновено при ябълките варира от 9 до 13% от обема).

Доведете процентното съдържание на захар до желаното ниво

Постепенно добавете захар към сока, като доведете сладостта до желаното ниво. За да може маята да стигне, ще трябва нивото на захарта да заема 20-25% от обема.

В нашия случай първоначалната сладост на сока беше 13 и я увеличихме на 20. Имахме нужда от 2 кг захар за 23 литра. За да не бъдете подведени, добавяйте захар на порции от по 500 грама и всеки път след разбъркване, измервайте нивото на сладостта с помощта на захаромера.

Добавете маята

Вземете 1-2 ч.л. винена мая за 10 литра сок. Разбъркайте маята в топла чаша сок или чаша топла вода (30 ° С) и я изсипете в съда за ферментация, където трябва да оставите сока да си почива. Разбъркайте всичко отново.

На опаковката на маята винаги има инструкции. Ако те се различават, следвайте тях, а не нашите препоръки, тъй като различните видове мая изискват различна подготовка за приложение.

Инсталирайте хидрозатвор

Ако сте купили пластмасов съд с воден печат, поставете капака, налейте 20-30 мл вода или силен алкохол в клапана и го фиксирайте. Ако сте поставили виното в дамаджани, сложете на гърлото на всяка дамаджана медицинска ръкавица с пробит пръст. Поставете контейнерите на топло място и оставете за 2-3 седмици.

Около един ден по-късно водният капан ще започне да бълбука, а ръкавицата ще се надуе. Това ще означава, че процесът на ферментация е започнал.

Изцедете виното от утайката

След спиране на ферментацията (водното уплътнение ще отшуми, ръкавицата ще спадне) утайката от вино трябва да се отстрани. За тази цел, с помощта на тънка тръбичка прелейте течността в други съдове с по-малък обем. Ще ви трябват стъклени буркани или бутилки. Необходимо е внимателно да прелеете, така че утайката да остане в съда.

След 2-3 седмици отново отстранете утайката от виното.

Вижте още: Ето няколко страхотни ползи от портокаловите кори

Дръжте виното студено

Налице е последната и най-дълга фаза от приготвянето на вашето домашно вино. Бутилките трябва да бъдат сложени на хладно тъмно място (изба, хладилник) и да бъдат оставени 2-2,5 месеца. През това време, напитката ще се избистри, ще подобри вкуса си и ще придобие пенливост.

С помощта на тази рецепта можете да приготвяте вина от круши, череши, сливи и други  плодове. Получената напитка винаги е лека и вкусна.