НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето какво иска да ви каже тялото чрез газовете: Ще се изненадате

Ето какво иска да ви каже тялото чрез газовете: Ще се изненадате

0
Ето какво иска да ви каже тялото чрез газовете: Ще се изненадате
Ето какво иска да ви каже тялото чрез газовете: Ще се изненадате

Газовете са нормална реакция на тялото, която се появява в червата. Но какво всъщност ни казва тялото?

1. Заради броя на бактериите

Бактериите причиняват ферментация, т.е. разлагане на храната, която сме яли. Този процес започва в стомаха и след това в дебелото черво и понякога продължава в тънките, което води до отделянето на газове, които изхвърляме като неприятна миризма.

2. Храните се бързо

Ако имате навик да ядете бързо или да говорите, докато се наслаждавате на обяда, по време на хранене поглъщате много въздух. Въздухът, заедно с храната, стига до стомаха и причинява подуване и по този начин освобождаване на газове.

Колкото повече въздух навлиза в тялото, толкова по-подут става стомахът.

Излишният въздух ще бъде изхвърлен чрез оригване, а остатъкът, който преминава през останалата част от храносмилателния тракт, ще излезе като газ.

3. Непоносимост към храна

Въпреки че може да сте се радвали на мляко и млечни продукти през целия си живот без никакъв проблем, с течение на времето това може да се промени. Така че, може да развиете непоносимост към лактозата, съдържаща се в тези храни, така че няма да може да я усвоявате и ще се чувствате подути и ще отделяте газове.

Същото важи и за глутена – съставка на много зърнени култури, която заради непоносимост не се преработва и причиняват проблеми при храносмилането и поради това – газове.

4. Нередовно изпразване на червата

Редовното изпразване на червата е много важно за вашето здраве. По този начин изхвърляте остатъците от храна, които са ненужни за тялото. Но ако екскрементите останат твърде дълго в храносмилателния тракт, бактериите, които изпълняват функцията си, причиняват ферментация и освобождаване на газове, които се натрупват в червата.

И накрая, тези газове излизат от тялото, придружени от много неприятна миризма. Ако имате проблем с храносмилането, започнете да тренирате и разнообразете диетата си с богати на фибри хранителни продукти. Необходимо е също така да се включат пробиотици.

5. Тежки храни и газирани напитки

Храната преминава през дълъг процес, който започва в устата и преминава през многобройни промени. Пържените и мазни храни са много трудни за храносмилане и следователно те остават по-дълго в червата.

Поради това, в процеса на храносмилане се отделят газове, които причиняват неприятна миризма. Същото важи и за газираните и сладките напитки, съдържащи газ, което затруднява храносмилането.