НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Теменужките и правилната грижа към тях в домашни условия

Теменужките и правилната грижа към тях в домашни условия

0
Теменужките и правилната грижа към тях в домашни условия
Теменужките и правилната грижа към тях в домашни условия

Теменужките са наистина красиви. Харесват ми красивите съцветия със силни и равномерни листа.

Как да се грижим за теменужките? Ако сте увлечени по отглеждането на тези прекрасни цветя, най-вероятно искате да знаете. Запознайте се с петте тайни на успешното отглеждане на теменужки!

Подхранване

Всяко растение се нуждае от подхранване и теменужките не са изключение. Според много градинари чаената заварка е най-добрата тор. Но не се увличайте и не прекалявайте: добавяйте от торта само през пролетта.

Не са излишни торовете по магазините, предназначени специално за тези цветя. Въпреки това, основата трябва да бъде една и съща, чаена заварка.

Изборът на подходяща саксия

Теменужките и правилната грижа към тях в домашни условия

Много е важно тя да не бъде голяма. Освен това, тя трябва да бъде толкова малка, че да създаде впечатлението, че на цветовете им е тясно. Това се обяснява с факта, че при прекалено свободни условия теменужката ще започне да развива корените и листата си, но изобщо няма да видите цветове.

Правилно поливане

Никога не поливайте теменужката отгоре, защото ако остане вода между листата и стъблата, може да започне гниене. Затова най-добре е да поставите дренажна тръбичка в почвата, през която водата ще изтича директно към корените, или поливайте почвата отдолу – през дренажните отвори.

Дренажни отвори

Тъй като теменужката не обича прекомерната влага, трябва да има много такива отвори. Освен това, размерът им също трябва да бъде доста голям. Не забравяйте за глината.

Почва

За да не страдате от експерименти, по-добре веднага купете специална почва за теменужки. Това е изключително важно, защото те са много придирчиви към почвата.

Някои опитни производители препоръчват добавянето на агровермикулит към почвата, което я прави още по-лека и по-рохкава.

Вижте още: Тоалетната ви ще ухае винаги приятно, ако приложите този трик

Освен това спомага за поддържането на оптимална влажност и температура. Съотношението на агровермикулита и почвата трябва да бъде равно.

Разбира се, това не са всички тайни за грижа за теменужките, но трябва да бъдат взети предвид.