НАЧАЛО ЗДРАВЕ Топла или студена вода? Вижте какво се случва с тялото ви!

Топла или студена вода? Вижте какво се случва с тялото ви!

0
Топла или студена вода? Вижте какво се случва с тялото ви!
Топла или студена вода? Вижте какво се случва с тялото ви!

Знаете ли, че от 50% до 60% от тялото ви се състои от вода? Водата играе важна роля за нашето здраве и е много важна за правилното функциониране на тялото. Студена или топла вода да пиете? Повечето хора избират студена вода, когато времето е горещо, за да се почувстват освежени. Въпреки това е доказано, че топлата вода има много ползи за тялото.

По-долу ще прочетете предимствата и недостатъците от пиенето на студена и топла вода.

Студена вода

1. Намалява енергийните нива
Вашето тяло използва допълнителна енергия за загряване на студената вода. Ето защо не се препоръчва ледена вода, ако не искате да се почувствате уморени и да не можете да изпълнявате обичайните си задачи.

2. Нарушава храносмилането
Чаша студена вода може да свие кръвоносните съдове. Това от своя страна може да попречи на храносмилателните способности. Това може да причини коремна болка, лошо храносмилане и запек.

3. Образува слуз в тялото
Студената вода увеличава производството на слуз в тялото. Това отслабва имунната система, което може да доведе до неприятни проблеми като хрема и сериозни заболявания.

Топла вода

1. Премахва токсините от тялото ви
Приемът на топла вода сутрин отмива токсините от тялото, което способства за лечението на редица заболявания. За да го направите по-ефективен, добавете парче лимон към водата. Витамин С освежава клетките, а топлата вода премахва токсините.

2. Намалява болката
Менструалната болка или главоболието може да се облекчи с топла вода. Чрез подобряване на кръвообращението топлата вода подобрява кръвния поток. Тя елиминира спазмите, помага на мускулите да се отпуснат.

3. Намалява сърдечния ритъм
Стимулира блуждаещия нерв, който е важен компонент на автономната нервна система. Ниската температура на студената вода стимулира блуждаещия нерв да забави скоростта си.

4. Облекчава стреса
Не само горещата вана помага да се справите със стреса, но и чаша топла вода. Приемът на чаша топла вода премахва стреса.

5. Помага да отслабнете
Топла или студена вода може да помогне при загубата на тегло. Топлата вода активира вашия метаболизъм. С повишаването на телесната температура, топлата вода причинява изгарянето на калории.

6. Подобрява кръвообращението
Докато студената вода намалява кръвообращението ви, топлата вода помага на кръвта да тече свободно. Подобряването на кръвообращението е от решаващо значение за много функции на тялото и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

7. Подобрява храносмилането
Запекът обикновено е причинен от дехидратация. По този начин водата стимулира червата и е доказано, че топлата вода ефективно стимулира движението на червата.

8. Предотвратява преждевременното стареене
Преждевременното стареене може да бъде притеснително, особено при жените. Натрупването на токсини в тялото може да доведе до преждевременно стареене. Топлата вода помага да се елиминират токсините.