НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Хората с нисък ръст всъщност са по-зли и жестоки твърдят учените

Хората с нисък ръст всъщност са по-зли и жестоки твърдят учените

0
Хората с нисък ръст всъщност са по-зли и жестоки твърдят учените
Хората с нисък ръст всъщност са по-зли и жестоки твърдят учените

Има причина в еволюцията хората с нисък ръст да бъдат по-зли.

Ново проучване показа, че ниските хора са по-агресивни и жестоки от тези с висок ръст.

Изследователите от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта (Джорджия) наскоро са интервюирали 600 мъже на възраст между 18 и 50 години, за това, как възприемат собствената си мъжественост, самочувствие, отношение към употребата на наркотици, насилие и престъпност.

Учените са установили, че мъжете, които се чувстват по-малко смели, са по-склонни да извършат насилствени или престъпни действия.

Този феномен бил наречен “Разстройство на усещането за собствената мъжественост”.

Тези, които имат подобен комплекс, почти три пъти по-често извършват въоръжени атаки или причиняват телесни повреди.

Преди няколко години екип от изследователи от Оксфордския университет заявява, че “синдромът на ниския мъж” е истински проблем.

Те съобщават, че намаляването на средната височина на мъжа в бъдеще може да увеличи чувството му за уязвимост, както и да увеличи нивото на параноя. Това явление е известно още като “комплекс на Наполеон”.

Тъй като съвременното общество е силно съсредоточено към стандартите на тялото, наложени от киното и лъскавите публикации, ръстът става забранена или “срамна” тема за много хора.

Но вероятно тези проучвания все още не са достатъчно мащабни, за да разкрият истинската степен на този проблем и неговата заплаха.

Вижте още: Разведени сте? Спомнете си на кого сте давали да пробва халката ви!

За справка: Наполеон всъщност е бил 1,73 метра висок – и дори днес той би бил със среден ръст спрямо повечето мъже. Тази височина е с 2,5 см повече от ръста на филмовата звезда Джет Ли!