НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Изсипете сол в тръбите! Разберете защо и винаги ще го правите!

Изсипете сол в тръбите! Разберете защо и винаги ще го правите!

0
Изсипете сол в тръбите! Разберете защо и винаги ще го правите!
Изсипете сол в тръбите! Разберете защо и винаги ще го правите!

Обикновената сол има много приложения навсякъде в дома (освен обичайната ѝ роля) и е в състояние да спаси дори най-отчаяните домакини.

Избрахме за вас 13 страхотни идеи за използване на солта, които вероятно не сте знаели преди. Дръжте ги на удобно място (и още по-добре, сложете списъка на хладилника).

1) Почистване на метални и сребърни изделия.

Смесете брашно, сол и оцет. След това просто изтрийте метала със сместа и той ще свети като нов.

2) Счупени яйца.

Какво ще стане, ако едно яйце се счупи на пода? Вземете солта. Изсипете я върху яйцето, изчакайте само няколко минути, нека солта напълно абсорбира жълтъка и вече лесно ще можете да съберете яйцето със салфетка.

3) Гъба за миене на съдове.

Дезинфекцирането на гъбите за миене на чинии е задължително! Просто ги поставете в солена вода. След това изстискайте и изсушете.

4) Петна по дивана.

Петната върху дивана или килима могат да бъдат отстранени също със сол. Изсипете сол и 2-3 супени лъжици оцет върху петната, след това изтрийте и изчакайте да изчезнат.

5) Запушена мивка.

Почистването на мивката никога повече няма да бъде толкова ужасен проблем, особено в кухнята. Изсипете сол в нея и залейте с вряла вода, след няколко секунди ще видите, че водата минава перфектно през канала и няма да има замърсяване.

6) Фурна.

Да отстраните миризмата на риба от фурната, ще ви помогнат солта и канелата. Изсипете сместа във фурната и я включете за няколко минути. След това всяка неприятна миризма ще изчезне.

7) Петна по чашите за кафе и чай.

Ако любимата ви стара чаша е оцветена с кафе, не се отчайвайте. Преди да я измиете, я изтрийте със сол и изчакайте малко.

8) Изгонете мравките!

Мравките наистина не обичат солта. Изплашете ги, оставяйки сол в пукнатините близо до прага.

9) Охладете напитките по-бързо.

Добавете сол във водата, преди да я излеете в ледените форми. Сега можете да поставите бутилка вино или бира в леда и няма да е нужно да чакате часове!

10) Не оставяйте плодовете да потъмнеят.

Ако не искате плодовете да потъмнеят, ги накиснете в 4 чаши студена вода и 2 супени лъжици сол за 1-2 минути.

11) Отстранете петната от дървените мебели.

Смесете солта с няколко капки вода, за да направите паста. Втрийте пастата в петната, докато изчезнат. След това изтрийте повърхността както обикновено.

12) Освежете вашите дъски за рязане.

Направете гъста смес от сол и лимонов сок и натрийте с нея старите дъски. Това ще ви помогне да ги освежите и да премахнете всички миризми.

Вижте още: Да поръсите месото със сода за хляб преди готвене? Отлична идея!

13) Намалете подпухналостта на очите.

Потопете памучни тампони в леденостудена солена вода и след това нанесете върху уморените и подути очи, за да намалите оттока.