Ако хобито ви е да събирате мидички, ето какво говори това за вас

Хобито на някои хора е да събират различни предмети, но това може да разкрие и някои характеристики на нашия характер. Психолозите смятат, че събирането на предмети може да разкрие някои наши, подсъзнателни склонности, защото предметите, които събираме представляват нашите неосъзнати нужди.

Събирането на определени предмети често се прави за забавление и релаксация, почивка или дори изцеление. От друга страна, това може да бъде и мода. Някои богаташи събират изключително скъпи предмети, за които са готови да дадат милиони долари и евро.

Въз основа на обектите, които събираме, е възможно да дадем психологически профил на човека. Психоаналитиците като Фройд и Ейбрахам обяснят колекционерството като нещо, което граничи със собственическо чувство, натрупване, специфичен ритуал, своеобразен опит времето да спре, опит за контролиране на реалността, начин за избягване на смъртта, а във всичко това може да има и силен сексуално нагон, като събиране на дамско бельо, обувки.

Жените например, които събират колиета или обеци (особено тези големи и лъскави) са склонни към номадски живот, оргии и различни перверзии, въпреки че в реалния живот никога не го е правила. Но подсъзнанието им търси компенсация чрез събирането на такива предмети.

Събирането на пръстени има двояко значение. От една страна хората, които събират пръстени са склонни към хомосексуална опит, а от друга страна изследват силната връзка с традиционната моногамия.

Тези, които събират миди (стар древен символ на женските полови органи), често са много нарцистични.

Ръкавици и обувки – тези хора имат склонност към същия пол.

Шапките са фалшив символ на несъзнателния отказ на женската роля, а понякога означават и голяма несигурност, която се изразява чрез изтъкване на една част от гардероба и необходимост да се привлече вниманието.

Носталгия

Събирането на малки предмети, например шишенца, миниатюрни играчки или предмети, знак за култ към женствеността и носталгия по детството.

Часовниците често имат сексуално значение и проявяват загриженост относно преходността на живота.

Събирането на различни моливи разкрива желание да се подчертае собствената личност и интелигентност.

Тези хора са до голяма степен недоволни от позицията, която заемат в обществото. Те са склонни към нарцисизъм. Купуването на запас от хранителни продукти е знак, че такива хора в живота са изправени пред проблеми като глада или бедността. Тези хора се страхуват от смъртта.

Лулите и цигарите са знак за доверие и лоялност. Цигарите повече символизират доверие в собствените способности, докато лулите разкриват доста резервирано лице.

Сапуните и козметичните препарати означават интензивна грижа за хигиената и чистотата и често са свързани с чувство за вина.

В крайна сметка трябва да се подчертае, че колекционерството е наистина интересно, симпатично и приемливо, докато не премине в мания.