НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Направете това със зелето и годината ви ще бъде щастлива и богата!

Направете това със зелето и годината ви ще бъде щастлива и богата!

0
Направете това със зелето и годината ви ще бъде щастлива и богата!
Направете това със зелето и годината ви ще бъде щастлива и богата!

Зелето символизира берекет, пари и благополучие, като в същото време е символ на упоритост.

Зелката се използва за храна още от праисторическите времена и се смята за една от най-старите храни. Отглежда се отдавна и за нея са писали антични писатели. Прародителят на зелето не е известен със сигурност, но се предполага, че произхожда от един от осемте диви видове, които растели на северното крайбрежие на Средиземноморието, на бреговете на южна Англия, Дания и Южна Франция, а ориенталските видове зеле са разпространени на Балканите.

Римляните високо ценели зелето. Писателят Катон препоръчва консумацията на сурово зеле преди хранене, за да се намали влиянието на алкохола и да се подобри храносмилането. Римляните също вярвали, че зелето предотвратява меланхолията и го използвали за компреси за рани и различни наранявания.

Има много вярвания на хората в магическата сила на зелето: Ето някои:

Ако искате да разберете за кого ще се омъжите, вържете очите си и нека някой ви отведе до градина със зеле. Там, изберете една зелка, без да я търсите и я изкоренете и след това проверете корените. Ако те са равни, ще се омъжите за добър мъж, а ако не са, вашият съпруг ще бъде грозен. Същото важи и за мъжа, каква жена ще избере.

Също така важно е по корена да има много почва, защото колкото повече почва има, толкова по-богат ще бъде съпругът ви.

Ако засаденото зеле не оформи глави, а само семе, това е знак за смърт в семейството.

А, за да ви започне добре годината, за да ви бъде щастлива и изобилна, на първи януари от новата година е необходимо да се яде само зеле, защото то явно има магическа сила и гарантира добрия старт на годината.