НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА За буен цъфтеж на коледничето използвайте тези средства

За буен цъфтеж на коледничето използвайте тези средства

0
За буен цъфтеж на коледничето използвайте тези средства
За буен цъфтеж на коледничето използвайте тези средства

Още през октомври трябва да започнете да подготвяте коледничето за цъфтеж – начално подхранване. Азотните добавки не ви вършат работа, защото азотът е отговорен за растежа на зелената маса на растенията. Но калият и фосфора осигуряват цъфтежа в периода на активно отглеждане. Те ще бъдат много полезни и ценни органични съставки.

Ще ви представя 2 метода, най-добрите по мое мнение, за това как да подхраните коледничето през есента за буен цъфтеж през зимата.

1) Подхранване с ябълки

Коледничето обича ябълкова инфузия! Поставете нарязана ябълка в 2 литра вода и накиснете 2 дни. След това просто поливайте с малко вода коледничето. В състава на ябълковата вода влиза желязо, фосфор, калий и други химически елементи, полезни за стайните цветя!

2) Инфузия от бананова кора – екзотичен деликатес

За един цветар банановата кора е интересна тема, тъй като има голямо количество калий (78 мг/г) и манган (76 мг/г) – два химични елемента. Те се допълват от ценните калий, желязо, натрий и фосфор. И все пак кората на банана се разпада много бързо, освобождавайки хранителни органични вещества, на които коледничето реагира много благоприятно!

Аз приготвям “банановата тор” по следния начин: Взимам прясна кора на узрял банан и я заливам с вода. Няма строги пропорции. Около 1-2 броя кори на 1 литър вода. Накисвам един ден и използвам водата за поливане под корените.

Вижте още: Да поръсите месото със сода за хляб преди готвене? Отлична идея!

Коледничето може да цъфти без допълнително добавяне на хранителни вещества. Например, ако наскоро сте пресадили цветето, то все още има всичко необходимо в почвата. В други случаи препоръчвам да използвате специални добавки (и те са за всеки вкус – от безотказната химия до народните органични торове), за да получите продължителен и буен цъфтеж.