НАЧАЛО ЗДРАВЕ Бананите – лек за всички болести! Разберете защо!

Бананите – лек за всички болести! Разберете защо!

0
Бананите - лек за всички болести! Разберете защо!
Бананите - лек за всички болести! Разберете защо!

Определено трябва да включвате бананите по-често в своята диета!

Ако искате бързо да възстановите ниското енергийно ниво на вашия организъм, няма по-добра закуска от банана. Съдържащ 3 натурални захари – захароза, фруктоза и глюкоза в комбинация с фибрите (влакна), бананът дава незабавен и значителен енергиен заряд.

Проучванията показват, че само два банана осигуряват достатъчно енергия за 1,5 часа енергична работа. Няма нищо изненадващо във факта, че бананът е плод номер 1 сред водещите световни атлети. Но енергията не е единственото нещо, което бананите ни помагат да поддържаме във форма. Те също така помагат да се преодолеят или предотвратят значителен брой заболявания или болезнени състояния и по този начин се превръщат в необходима добавка към ежедневния хранителен режим.

Анемия: Богатите на желязо банани могат да стимулират производството на хемоглобин в кръвта и да помогнат при анемия.

Кръвно налягане: Този уникален тропически плод е много богат на калий, като съдържа малко сол, която е идеално средство за понижаване на кръвното налягане. Освен това Администрацията по храните и лекарствата в САЩ прави официални изявления за способността на бананите да намаляват риска от високо кръвно налягане и сърдечен ритъм.

Психически способности: 200 ученици са получавали банани за закуска, обяд и вечеря по време на изпитна сесия, за да увеличат умствените си способности. Изследванията показват, че висококалиевият плод може да помогне в ученето, като по този начин увеличава вниманието на учениците.

Запек: Високото количество фибри, налични в бананите, може да помогне за възстановяване на нормалната чревна активност, без да се прибягва до лаксативи.

Депресия: Според последните наблюдения, направени от организацията MIND сред хората, страдащи от депресия, мнозина се чувстват по-добре, след като ядат банани. Това е така, защото бананите съдържат трипотофан, вид протеин, който тялото преобразува в серотонин, който е известно, че отпуска, подобрява настроението и обикновено прави хората да се чувстват по-щастливи.

Махмурлук: Един от най-бързите начини за преодоляване на махмурлука е да направите млечен бананов коктейл с мед. Бананът успокоява стомаха и с помощта на меда повишава намаленото ниво на захар в кръвта, докато млякото успокоява и възстановява вашия организъм.

Киселини: Бананите имат естествен антиоксидантен ефект, така че ако страдате от киселини, опитайте с банани, за да облекчите болката.

Сутрешно гадене: Яденето на банани между храненията увеличава нивата на кръвната захар и помага да избегнете сутрешното гадене.

Ухапвания от комари: Преди да използвате мехлема за ухапване от комари, опитайте да натриете ухапаното място с бананова кора. Много хора смятат този метод за изненадващо ефективен за намаляване на подуването и раздразнението.

Нерви: Високото съдържание на витамин В спомага за успокояване на нервната система.

Наднормено тегло: Изследванията на Института по психология в Австрия показват, че стресът и натискът на работното място водят до преяждане с вкусни храни като шоколад и чипс. Наблюдавайки повече от 5 000 пациенти, учените установяват, че хората, които са най-изложени на стрес на работното място, са най-затлъстели. Изследователите стигат до заключението, че за да се избегне стреса, е необходимо да се контролира нивото на захарта в кръвта, като се консумират храни, богати на въглехидрати (като банани) на всеки два часа, за да се поддържа нивото на захарта постоянно.

Предменструален синдром (ПМС): Забравете хапчета и яжте банани. Витамин B6, който те съдържат, регулира нивата на кръвната захар, което влияе върху настроението ви.

Язва: Бананите се използват за хранене срещу вътрешни заболявания поради меката си структура и гладкост. Това е единственият суров плод, който може безопасно да се консумира в остър стадий на язва. Бананите също така неутрализират излишната киселинност и намаляват раздразнението, покривайки стените на стомаха.

Контрол върху телесната температура: Много култури разглеждат бананите като “охлаждащ” плод, който може да понижи физическата и емоционалната температура. В Тайланд бременните жени ядат банани, така че бебето да се роди с ниска температура.

Сезонни заболявания: Бананите могат да помогнат на тези, които страдат от сезонни заболявания, тъй като съдържат естествен подобрител на настроението – трипотан.

Пушене: Бананите могат да помогнат на хората, които се опитват да откажат  тютюнопушенето, тъй като имат високи нива на витамини C, A1, B6, B12, както и на калий и магнезий, които помагат на организма да преодолее ефекта на никотинов глад.

Стрес: Калият е важен минерал, който помага за нормализиране на сърдечния ритъм, изпраща кислород към мозъка и регулира водния баланс на организма. Когато сме под стрес, нашият метаболитен процент се увеличава, нивото на калия в организма намалява. Балансът може да бъде възстановен с помощта на банани, богати на калий.

Сърдечен удар: Според изследванията, публикувани в The New England Journal of Medicine, наличието на банани в ежедневната диета може да намали риска от смърт от сърдечни удари с 40%.

Брадавици: Хората, които предпочитат натурални лекарства, се кълнат, че ако искате да премахнете брадавиците, трябва да вземете парче бананова кора и да я прикрепите към брадавицата с жълтата страна и да поставите лейкопласт.

Виждате, че бананите са естествен лек за много болести. Ако ги сравнявате с ябълките, те съдържат 4 пъти повече протеини, 2 пъти повече въглехидрати, 3 пъти повече фосфор, 5 пъти повече витамин А и желязо и два пъти повече от други витамини и минерали. Те са богати на калий и са една от най-добрите храни.

Вижте още: Ето как да възстановите паметта си на повече от 95%!

Така че може би е време да променим добре известната поговорка и да кажем: “Един банан на ден и няма да се нуждаем от лекар”.

Забележка: Поради високото съдържание на захар, диабетиците трябва да се ограничат до половин банан на ден.