НАЧАЛО ЗДРАВЕ Кой от тези видове кашлица имате? Вижте какво не е наред с...

Кой от тези видове кашлица имате? Вижте какво не е наред с вас!

0
Кой от тези видове кашлица имате Вижте какво не е наред с вас!
Кой от тези видове кашлица имате Вижте какво не е наред с вас!

Кой от тези видове кашлица имате?

Кашлицата не е болест, а симптом, който сочи основното заболяване: простуда, стомашно-чревно заболяване, белодробно заболяване, алергии и др.

7 вида кашлица:

1. Постназален синдром
Постназалният синдром обикновено е резултат от простуда или алергия и може да се прояви като суха или влажна кашлица, която се влошава през нощта. Ако е причинена от алергии, тя може да бъде придружена от кихане и сърбеж в очите.

Решение: изплакнете с разтвор, приготвен с чаена лъжичка хималайска сол и дестилирана вода.

2. Пневмония
Този вид кашлица започва като суха, но скоро се превръща във влажна кашлица със зелена, червена или жълта слуз. В допълнение, тя често е съпроводена от треска, болка, студени тръпки и затруднено дишане.

Решение: пийте много течности и си почивайте. В по-тежки случаи хората влизат в болницата, където се провежда кислородна терапия.

3. Хронична обструктивна белодробна болест
Този тип кашлица е пряко свързан с пушенето! Обикновено започва като интензивна кашлица сутрин и се облекчава през деня. Други симптоми включват умора, задух, стягане в гърдите и хрипове.

4. Астма
Ако кашлицата е придружена от хрипове, това може да означава астма. Този тип кашлица има тенденция да се влошава през нощта и често е свързана с умора, стягане в гърдите и задух.

Решение: уверете се, че ядете много храни, богати на витамин D и опитайте метода Бутейко.

5. Кашлица, свързана с лекарствата
Медикаментите, които се използват за лечение на хипертония, причиняват суха кашлица при около 20% от пациентите. Ако кашлицата продължава няколко седмици, потърсете медицинска помощ.

Решение: избягвайте преработени и сладки храни, които увеличават нивата на инсулин и лептин, което повишава риска от високо кръвно налягане.

6. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
ГЕРБ може да предизвика суха, конвулсивна кашлица. Всъщност ГЕРБ е втората най-честа причина за хронична кашлица. Може да засегне белите дробове и да причини остра и хронична кашлица.

Решение: избягвайте алкохол, никотин, кофеин и преработени храни. Яжте много млечни продукти и зеленчуци и приемайте бетаин добавки.

7. Коклюш
Коклюшът причинява силна кашлица, която завършва с хрипове, когато вдишвате. Ако смятате, че имате коклюш, трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро.

Решение: поддържайте кожата си хидратирана, пийте много билкови чайове, правете инхалации с билки и яжте топли супи.

Рецепта за домашен медено-лимонов сироп при кашлица:

1 лимон
половин литър естествен мед

Приготвяне:
Сварете лимона, охладете и нарежете на тънки филийки.
Варете нарязания лимон с меда в продължение на един час (при ниска температура).

Оставете да се охлади и съхранявайте в стъклен буркан.

Употреба:
½ ч.л. на ден за деца
1 чаена лъжичка на ден за възрастни