НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Подхранване на орхидеите с бананова кора. Ето как

Подхранване на орхидеите с бананова кора. Ето как

0
Подхранване на орхидеите с бананова кора. Ето как
Подхранване на орхидеите с бананова кора. Ето как

Феновете на орхидеите са наясно колко капризни са тези екзотични цветя. Изглежда, че блатните растения освен умерено поливане се нуждаят и от торфен субстрат? Всъщност, необходимо е да подхранвате орхидеите, защото почвата от кора и мъх не храни достатъчно цветето.

Цветарите препоръчват използването на обикновена бананова кора, за да си приготвите сами тор за орхидеите. Тя съдържа фосфор, калий, азот и магнезий – “златните” вещества за здравословния жизнен цикъл на цветята. Тези микроелементи навлизат в почвата дозирано и не излагат растението на шок от свръхдоза. Такова подхранване поддържа орхидеята по време на периода на цъфтеж.

Да си приготвите тор от бананова кора е много просто. Предлагаме ви 3 рецепти за избор.

Чай от банан

Изсушете банановата кора на слънце, докато се втвърди, след което я смелете.

Добавете 1 чаена лъжичка към 200 мл. кипяща вода. Оставете течността да се охлади и използвайте за поливане на корените.

Прах от бананова кора

Нарежете или накъсайте на малки парченца банановата кора и поставете с вътрешната страна нагоре в тава.

Изсушете. Смелете кората на прах. Може да използвате хаванче.

Бананова настойка

Вземете кората от 2 банана и залейте с 2 литра вода. Оставете за 2 дни. Прецедете през тензух и разредете с вода в съотношение 1: 1.

Банан за грижа за листата на орхидеята

Банановата кора може да се използва за избърсване на листата. Те ще блестят и ще попиват полезни вещества.

Как правилно да подхранваме орхидеята?

Подхранвайте орхидеята в периода на растеж, когато цветето пуска ново листо. Подхранвайте на всяко второ поливане, но с повишено внимание. Ако след оформянето на листа започне да расте нов, продължете да подхранвате. Ако листа спре да расте, спрете подхранването.

Подхранвайте цветето по време на цъфтежа. Важно: това не важи за цъфтящите растения, които току-що сте донесли от магазина. Дайте им да време да цъфтят и започнете да подхранвате не по-рано от 3-4 месеца.

През есенно-зимния период и през летните жеги, phalaenopsis забавя растежа, си, така че може да я подхранвате не повече от веднъж месечно.

Болните, слаби и пресадени орхидеи не трябва да се подхранват.

Основното правило: по-добре е да не я подхранвате достатъчно, отколкото да прекалите.

Използвайте тези прости рецепти, за да подхраните любимите си орхидеи и да се насладите на здравословен буен цъфтеж. Разбира се, торовете от магазина са също толкова ефективни, но могат да навредят на цветето, ако дозата е изчислена неправилно.

А вие как подхранвате орхидеите?