НАЧАЛО ЗДРАВЕ Комбинация от сол и лимони: Изключително полезна за здравето

Комбинация от сол и лимони: Изключително полезна за здравето

0
Комбинация от сол и лимони: Изключително полезна за здравето
Комбинация от сол и лимони: Изключително полезна за здравето

Комбинация от сол и лимони: Изключително полезна за здравето

Лимонът често се използва за овкусяване на салати и като подправка за различни ястия и сладкиши. Освен сока, използва се и кората на лимона.

Можем да пием лимонов сок или да се насладим на неговия кисел вкус само като изядем едно парче. В действителност, лимонът съдържа много полезни свойства.

Лимонът е богат на витамини С и В и съдържа лимонена киселина и минерали като калций и фосфор. Това са най-важните хранителни вещества, които са необходими на организма, за да функционира правилно. Лимонът е мощен антиоксидант, който може да предотврати натрупването на вредни вещества в тялото. Той допринася за нормалното функциониране на червата и помага за решаването на храносмилателни проблеми, като например подуване на корема. В допълнение, лимонът е чудесен за забързване на метаболизма, особено ако се яде сутрин и пиете топла вода.

Като цяло, ползите от лимоните са много и ползите, които носи, са реални. Но има начин да се увеличи допълнително положителното му въздействие върху здравето. И всичко това благодарение на една индийска рецепта, която се използва и в Северна Африка.

Ето за какво става въпрос. Това са така наречените ферментирали лимони.

Благодарение на ферментацията и солта, още повече се увеличават ензимите, витамините и минералите в лимона, което го прави три пъти по-полезен и ефективен.

Но какво е лимонова ферментация? За да задействате този процес, трябва да предприемете няколко стъпки.

Първо, трябва да вземете достатъчно голям стъклен съд, за да поставите лимоните там. Измийте ги и ги оставете да изсъхнат.
Вземете 4-5 лимона (за предпочитане органични), измийте ги внимателно във вода с добавяне на сода за хляб.

Направете по два разреза на всеки лимон и ги поръсете със сол. Сега е необходимо внимателно да натъпкате солта, така че да бъде в контакт с вътрешната част на лимона.

Сега вземаме стъкления съд, поръсете дъното с шепа морска сол и започнете да поставяте лимоните, като ги притискате един към друг. Важно е да се налива повече сол между слоевете. Затворете съда и оставете лимоните за 3 дни на сухо и добре проветриво място, защитено от директна слънчева светлина. След три дни можете да използвате лимоните по ваше желание.

Може да ги използвате за готвене и за ароматизиране на чай и различни напитки. Можете да ги използвате по начина, по който искате.

Те са подходящи за овкусяване на зеленчуци, благодарение на техния кисело-солен вкус. По този начин ще се грижите за червата и стомаха си. В края на краищата, проблемите с храносмилането и киселините могат да съсипят целия ви ден. Наличието на антиоксиданти, чийто ефект е подсилен от солта ще направи кожата ви лъчиста, гладка и кадифена, почистена от себум и еластична. Благодарение на това вие ще изглеждате по-млади и ще се чувствате по-спокойни.

Освен всичко останало, лимонът е отлично кръвоспиращо и дезинфекционно средство, което освен това намалява нивото на глюкозата в кръвта.

Очевидно това е ефективно антибактериално и антисептично средство. Лимоните със сол намаляват кръвното налягане, полезни са за отстраняване на брадавици и мазоли, лечение на възпалени венци, артрит и ревматизъм, разширени вени, настинки и грип.

През лятото е по-добре да използвате тези лимони с горещ чай, което ще помогне за облекчаване на дихателните пътища.

Просто извадете лимон от буркана, измийте излишната сол и използвайте на малки парченца.

Тази статия по никакъв начин не замества връзката между лекар и пациент. Тя е информативна и не е предназначена като ръководство за самолечение и диагностика. Предложенията и общите препоръки са насочени единствено към насърчаване на нови и по-ефективни хранителни навици. И не забравяйте да водите здравословен и активен начин на живот! Патологиите и някои физиологични условия изискват директна намеса на специалист в сътрудничество с лекуващия лекар. Препоръчително е да се консултирате с лекар преди да започнете значителни промени в ежедневните си навици.